Pedeset drugi Bitef održaće se u Beogradu, od 13. do 22. septembra 2018. godine.

U glavnom programu festivala publika će imati priliku da vidi deset predstava, a među njima i ostvarenja nekih od najvećih imena savremenog svetskog pozorišta.

Jedan od najatraktivnijih naslova ovogodišnjeg Bitefa čuvamo za kraj. Festival će biti svečano zatvoren 22. septembra, u 20h, u Sava Centru, predstavom Rekvijem za L. čuvenog belgijskog koreografa Alana Platela i njegove trupe le bale se d la be. Radi se o jedinstvenom muzičkom spektaklu zasnovanom naMocartovom Rekvijemu, koji je svoju premijeru imao početkom ove godine, od kada je sa ogromnim uspehom gostovao na nekoliko velikih međunarodnih festivala.

Rekvijem za L, foto: Chris Van der Burght

Ništa manje kvalitetno neće biti ni svečano otvaranje festivala. Jedan od miljenika beogradske publike,Žoris Lakost, koji je pre dve godine osvojio specijalnu nagradu žirija, kao i nagradu publike, gostovaće sa predstavom Svita br. 3 – ‘Evropa’ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Zbog velikog interesovanja, pored svečanog otvaranja 14. septembra, Svita br. 3 – ‘Evropa’ će biti izvedena i udodatnom terminu 13. septembra od 20 časova, kada će karte moći da se kupe po specijalnim cenama.

Da 52. Bitef bude jedan od najrelevantnijih svetskih pozorišnih festivala i ove godine, zaslužno je i gostovanje proslavljenog Štefana Kegija i trupe Rimini protokol sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi. Ovoga puta, Kegi istražuje svet pozorišnih instalacija, kreirajući svet u kome će gledaoci moći da se suoče sa sopstvenom prolaznošću istražujući svet ljudi koji više nisu sa nama.

Požurite i rezervišite karte na vreme. Danas je na Trgu Nikole Pašića otvoren FESTIVALSKI ŠATOR u kome vas čekaju brojna iznenađenja, gde možete dobiti sve potrebne informacije, ali i kupiti karte za predstavu Rekvijem za L.