Da li se borite sami sa sobom da ustanete iz kreveta, da li ste uvek pospani i zatvarate oči nekoliko puta dnevno? Evo zbog čega se osećate umorno u proleće!

Hronični umor, slabost, nizak krvni pritisak, nedostatak apetita (ili alavost), poteškoće pri ustajanju iz kreveta ujutru, nepažnja, lenjost i bezvoljnost: ako se osećate umorno na proleće, postoji sasvim specifičan fiziološki razlog.

Zapravo, naše telo doživljava trenutak intenzivnog rada.

Zbog dodatnih sati svetlosti i porasta temperature, hormoni povećavaju svoju proizvodnju i dovode do toga da telo obavlja mnogo više posla.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Dajte svom telu vremena da reorganizuje svoje funkcionisanje, da se harmonizuje sa novonastalim okolnostima, i umor će takođe nestati.

Desk photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Moraćemo da ostanemo „aktivni“ nekoliko sati duže

Više svetlosnih sati ukazuje da je potrebno više energije za različite dnevne aktivnosti, jer bi se to u prirodi produžilo u poređenju sa zimom.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Telo mora imati više pažnje i više koncentracije da bi ostalo budno i delovalo tokom celog tog dodatnog vremena, pa nam se vraća osećaj umora koji nas usporava i stimuliše pospanost.

House photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Stres

Svi ovi simptomi podižu nivo stresa.

Ovaj faktor se takođe povećava zbog fizičkih simptoma ’prolećne bolesti’’ i faktor stresa na kraju podstiče ovaj začarani krug.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

Prvo pravilo za smanjivanje nivoa umora je da pokušate da smanjite nivo stresa tako što ćete naći za sebe male pauze predaha tokom dana.

Eliminacija toksina

Na proleće naše telo obavlja posao detoksikacije od zime.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Tokom hladnije sezone nakupilo se više kalorične hrane koja je, pomešana sa manje sportskih aktivnosti, ispunjavala naše telo toksinima.

Umorni ste jer je vreme za prolećno čišćenje i naše telo mora proći fazu detoksikacije, pre nego što eksplodira energijom.