Božićna zvezda je uvek lep poklon (i sebi): evo šta to znači, kako da je izaberete i kako da se brinete o njoj tokom cele godine.

Božićna zvezda (pravo ime Poinsettia) povezana je sa božićnim praznicima i predstavlja odličan poklon, kako za primanje, tako i za davanje.

U Meksiku je zovu “Flora de la Noche Buena”, odnosno cvet Svete noći, ali uprkos imenu i svom zelenom i crvenom lišću posebno pogodnom za božićni period, ova prelepa biljka može se održavati tokom cele godine ako se pravilno brinemo o njoj.

Između ostalog, grimizne su svake godine najprodavanije na svetu, ali ih ima u mnogim drugim bojama, svaka sa svojom posebnošću.

Pitali smo stručnjake Interflore kako da ih biramo i kako da se brinemo o njima.

Značenje božićne zvezde na jeziku cveća

Na jeziku cveća, „Božićna zvezda“ simbolizuje poniznost, mudrost, ljubav prema drugima, potpuno poverenje, obnovu i zdravlje.

Poklanja se prijateljima i porodici da požele godinu obilja i ponovnog rođenja ili da se zahvale za primljene poklone. Ali običaj darivanja Božićne zvezde zapravo ima veoma drevne korene.

Već u 16. veku su je veoma cenili Asteci, nastala je iz drevne meksičke legende koja govori o ljubavi i Bogu. Za Asteke, koji su je svakodnevno koristili, smatrana je simbolom čistoće.

Govorilo se i da će se ratnici koji su poginuli u borbi vraćati na zemlju da piju nektar ovog cveta i tako dospevaju u večnost. Ali budite oprezni, ne pokušavajte: sok božićne zvezde je otrovan.

Koncept čistote je tada preuzeo hrišćanska tradicija koja vidi vitlejemsku zvezdu u obliku njenog lišća i poklanja se tokom božićnog perioda kao želja za srećan Božić i mirnu novu godinu.

Kako da znate da li je sadnica kvalitetna?

Ono što se obično smatra cvetovima zapravo su listovi božićne zvezde, zvani listovi, koji poprimaju tipičnu jarko crvenu boju. Međutim, pravi cvetovi su oni sitni žućkasti pupoljci koji se nalaze u središtu listova.

Da bi božićne zvezde duže živele, važno je odabrati biljku dobrog kvaliteta: gornji listovi moraju biti intenzivno crvene, dok donji listovi moraju biti turgiti i lepo zeleni.

Cveće je takođe važan pokazatelj da se razume da li je biljka dobrog kvaliteta. Ako, na primer, primetite polen na cvetovima, to znači da je već procvetao i da će uskoro izgubiti lepe crvene listove. U stvari, reč je o prilično delikatnoj biljci koja strada ako se o njoj ne brine pravilno, pa se iz tog razloga često ostavlja na stranu čim stigne januar i prođu praznici.

Koje boje postoje?

Navikli smo da je vidimo crvenom, ali u prirodi je nalazimo u različitim bojama.

Bela božićna zvezda: u Meksiku, gde raste spontano, može da dostigne veliku visinu (do 4 metra), ali u našoj kući ne prelazi 60 cm. Kako godine prolaze, bela božićna zvezda će zadržati svoj izgled kao kućna biljka koja će upotpuniti božićnu dekoraciju.

Ružičasta božićna zvezda: od pastelno ružičaste do jarko roze, ružičasta božićna zvezda sve više osvaja srca onih koji žele da svoj dom učine toplijim tokom zime. Dostupna je u različitim nijansama, sve podjednako utešnim, kao što je sorta sa zelenim lišćem i lososovim ružičastim listovima, pegasto roze i bele ili sa veoma malim rubin crvenim tačkama.

Žuta božićna zvezda: uprkos tome što je veoma retka, žuta božićna zvezda ne nedostaje. Sunčano žuta ili pastelno žuta, sigurno će dodati dašak veselja vašem domu tokom zime. Cvetanje, odnosno promena boje listova, javlja se od novembra do marta.

Narandžasta poinsettia: Uz plavu varijantu, narandžasta božićna zvezda je jedna od novih sorti. Jedan od najpoznatijih je Orange Glow. Ova sorta je takođe laka za upravljanje i negu.

Plava božićna zvezda: postaje sve popularnija i postaje moderna dekoracija za trkače na recepciji. To je zapravo bela sorta koja je obojena. Ova boja nije štetna po zdravlje biljke i traje tokom celog perioda cvetanja.

Crna božićna zvezda: kao i plava, ne raste prirodno, već postoji kao veštački cvet od tkanine ili sintetičkih materijala.

Kako se brinuti o božićnoj zvezdi

U novembru i decembru, kada se božićne zvezde pojave u rasadnicima i cvećarama, moraćete samo da vodite računa o pozicioniranju protagoniste božićnih praznika na mestu u kući koje ima puno nedirektne svetlosti, dalje od prozora i izvora toplote, ili od vazdušnih strujanja, obezbeđujući maksimalno 8 sati svetlosti dnevno. Tokom ovog perioda moraćete da vodite računa o zalivanju zemlje dva puta nedeljno, pažljivo izbegavajući stvaranje ustalog taloga u podmetaču.

Dok ste kod kuće, ne postavljajte Božićnu zvezdu u prolaz jer uspravne biljke mogu lako da se uhvate za prolaznike i, budući da su nefleksibilne, lako se lome grane u podnožju, gubeći značajan deo celokupnog lišća.

Takođe je normalno da, počevši od dna, zeleni listovi vremenom požute i opadaju. Ne brinite i nastavite da ga vlažite dok ne ostanu samo obojeni delovi.

Krajem zime ova sobna biljka počinje da gubi listove, orezujte stabljike tako što ćete ih seći 15 cm od zemlje. Da biste to uradili ispravno, možete se osloniti na vodič Interflore. Ne zaboravite da ovu operaciju obavite u rukavicama jer lateks koji izlazi iz bubnjeva može iritirati vašu kožu.

U proleće će biljka početi da vegetira, na prvim novim listovima je presadite u saksiju nešto veću od one koja je ranije korišćena i počnite da je zalivate dosledno. Upravo zato što će se temperature, čak i noću, stabilizovati na oko 15°C moći ćete da postavite svoju božićnu zvezdu na svetlo mesto kao što je veranda, balkon ili bašta. Pridržavajte se istih mera predostrožnosti čak i leti, obezbeđujući pravilno đubrenje i pravo đubrivo.

Ovako će iz pupoljaka na golim granama izniknuti novi nežni zeleni listovi: uskoro će Božićna zvezda imati sjajno lišće. Zapamtite da je dovoljno 8 sati svetlosti dnevno da brzo postane crvena, ružičasta ili bela. Važno: dva puta mesečno dodajte i đubrivo za zelene biljke, rezultati će biti iznenađujući.