Bilo je to 1954. godine kada je diplomata kraljica Elizabeta bacila cipele i reket na princa Filipa tokom tuče.

Nije dovoljno da budete kraljica Elizabeta da ne biste mogli da izgubite živce (povremeno) sa svojom suprugom: prema novim glasinama, uprkos stoičkom i uvek primerenom držanju u javnosti članova kraljevske porodice, izgleda da iza scene Elizabeta II ima poprilično eksplozivan temperament i promenljivu ćud.

U novoobjavljenoj biografiji pod naslovom Otkriveni princ Filip, autorka Ingrid Sevard ispričala je posebno žestoku raspravu između kraljice i princa Filipa, koja datira iz 1954. godine.

Diskusija je ušla u istoriju jer je tom prilikom kraljica Elizabeta bacila cipelu na svog muža pred začuđenim (i zabavljenim) svedokom.

Besna svađa kraljice i princa Filipa

Knjiga govori o tome da su se Elizabeta II i princ Filip javno prepirali 1954. godine, tokom svoje prve turneje po Australiji.

Par koji se venčao nekoliko godina ranije (1947. godine), tokom turneje je dobio retki slobodan vikend. Međutim, njih dvoje je kontinuirano pratila televizijska ekipa snimajući dokumentarni film o putovanju.

Upravo tog vikenda, u Viktoriji, njih dvoje su šokirali medije počevši da podižu glas i raspravljaju se jedno sa drugim. Sve dok u jednom trenutku kraljica nije bacila par cipela na svog supruga.

Prema knjizi, u stvari je snimatelj video princa Filipa kako je izjurio iz rezidencije u kojoj je par odseo, „praćen teniskim patikama i letećim reketom, a iza njega vrlo ljuta kraljica koja je vikala na njega – vrati se’’.

Odmah zatim, kraljica je u stvari viđena kako viče na njega i traži od njega da se vrati.

Snimatelj Frank Bagnall snimio je čitav incident kamerom. Ubrzo nakon toga, kraljevski menadžer za odnose sa medijima prišao je okupljenim predstavniicima medija i zatražio da mu se dostavi snimak, u suprotnom bi, kako knjiga otkriva, hteo da ih uhapsi.

Nekoliko trenutaka kasnije, kraljica je pristojno prišla novinarima i prokomentarisala incident na sledeći način: „Žao mi je zbog tog malog incidenta, ali znate, ovakve stvari se dešavaju u svakom braku.“