Kako pronaći pravu frizuru za svoje lice? U ovom članku ćete pronaći sve odgovore zahvaljujući savetima stručnjaka.

Kako pronaći pravu frizuru je pomalo kao pronalaženje prave haljine za svaku priliku: cilj je uvek da poboljšate svoj izgled. Frizura, zapravo, mora da varira u zavisnosti od tipa lica. Da li želite da isprobate novu frizuru koja najbolje poboljšava vaše karakteristike?

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Pročitajte ovaj članak i budite inspirisani najlepšim šišanjima po izboru zvezda.

Image by Freepik

Kako prepoznati oblik lica

Počnimo od prvog koraka: kako dešifrovati oblik lica. Da bi se saznao oblik lica koriste se dve različite metode. Evo najbržeg.

Uzmite olovku i ocrtajte obris svog lica u ogledalu. Napravite nekoliko koraka unazad i pogledajte oblik: da li izgleda ovalno, okruglo ili trouglasto?

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

Ako i dalje sumnjate, pređite na drugu metodu koja je preciznija. Lenjirom izmerite širinu čela, od slepoočnice do slepoočnice. Zatim izmerite rastojanje od krajnjeg dela levog oka do desnog prolaza preko nosa. Na kraju izmerite vilicu, počevši od osnove, blizu uha, do sredine brade. Uporedite mere da vidite da li vam je lice šire ili duže ili su vam visina i širina slične.

Kada zabeležite ove podatke, znaćete kako da prepoznate oblik lica i kako da ošišate kosu na osnovu oblika lica.

Image by valuavitaly on Freepik

Koju frizuru odabrati ako imate trouglasto lice

Prostrano čelo, manje ili više izražene jagodice i šiljasta brada glavne su karakteristike trouglastog oblika lica. Cilj frizure je da ponovo uravnoteži gornji deo pokušavajući da suzi čelo.

Kako odabrati pravu frizuru?

Vrlo jednostavno se odlučite za bočne pramenove koji stvaraju kretanje ili za labave šiške, nikada geometrijske ili previše definisane. Preferirajte meko šišanje, manje izraženih kontura, sa slobodnim donjim delom lica jer je cilj da ublaže crte.

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Čak i prava boja može pomoći da vaše karakteristike budu harmoničnije. Osvetlite samo nekoliko pramenova, a ne samo krajeve. Ako imate dugu kosu, isprobajte talasasti izgled, dok, ako volite bob, uvek preferirajte talasastu i talasastu frizuru.

Da li želite kratku frizuru?

Izaberite slojevito šišanje, sa čupercima do jagodica ili sa šiškama koje delimično prekrivaju čelo.

Zvezde koje će nas inspirisati: Kajli Minog, Kejt Hadson, Kristina Riči.

Image by halayalex on Freepik

Četvrtasto lice? Evo kako odabrati frizuru

Imate li četvrtasto lice? Pravo šišanje će se razviti vertikalno kako bi se kompenzovala širina lica; klasična frizura sa dugom kosom je najjednostavnija i najefikasnija opcija.

Ali šišanje sa centralnim razdeljkom i mekim talasima sa strane, dug, do vrata, takođe može dobro da funkcioniše. Međutim, ako volite šiške, pokušajte da ih pustite da padnu do obrva, skalirajte ostatak dlake kako biste kosi dali više strukture.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Konačno, ako imate kovrdžavu kosu, pokušajte sa mekom frizurom koja može još više omekšati vaše crte lica. Kao i kod trouglastog lica, i u ovom slučaju, boja je saveznik lepote: jednostavno posvetlite vrhove za super glam rezultat.

Zvezde koje će nas inspirisati: Anđelina Džoli, Olivija Vajld, Lili Oldridž, Kasija Smutniak.

Image by benzoix on Freepik

Pravougaoni oblik lica: savet za frizuru

Pravougaoni oblik lica je prilično uzak i izdužen sa visokim čelom i često izraženom bradom. Kako odabrati frizuru za pravougaona lica? Vrlo jednostavno.

U ovom slučaju, cilj je harmonizacija celine radeći na volumenima u visini jagodica, posebno na šiškama koje moraju biti pune, dok meke pramenove, još bolje ako su osvetljeni naglascima, treba rezervisati posebno na dužine, dok će koreni biti tamniji.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Zeleno svetlo za dugačke i višeslojne rezove, posebno duge bobove koje treba prikazati u blago talasastoj i obimnoj verziji kako bi optički proširili lice.

Zvezdana šminka? Ako imate pravougaono lice i dugu kosu, pokušajte da kosu nosite talasastu na jednu stranu. Ovo će narušiti simetriju linija.

Zvezde koje će nas inspirisati: Blejk Lajvli, Dženifer Aniston, Sara Džesika Parker.

Image by lookstudio on Freepik

Okrugli oblik lica i frizura

Okruglo lice ima pune obraze i zaobljene jagodice: čelo je široko, a širina i dužina lica su jednake. Od svih oblika lica, najlakše ga je prepoznati.

Kako produžiti okruglo lice?

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Preporučeni kroj za one sa okruglim licem fokusira se na slojeve više dužine i meke pramenove na licu koji smanjuju okrugli oblik, a istovremeno ga poboljšavaju. Za one koji vole bob: odlučite se za slojeve sa nehomogenim šiškama.

Zvezde koje će nas inspirisati: Selena Gomez, Dženifer Lorens, Ema Stoun.

Image by gpointstudio on Freepik

Kako pronaći pravu frizuru za one sa dijamantskim licem

Dijamantsko lice ima izražene jagodice: njihova širina je veća i od širine čela i od vilice. Ove karakteristike čine srednji rez najboljim rešenjem za ove tipove lica i za one koji žele da uokvire i poboljšaju crte lica u obliku dijamanta.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Iskoristite kretanje tako što ćete napraviti mekani čuperak, dok, ako je vaša kosa u osnovi ravna, više volite talase na plaži.

Ako imate kratku kosu, pomerite šiške na stranu bez preterivanja u volumenu. Linija? Bočni je bolji – ili se fokusirajte na kosu začešljanu sve unazad.

Na kraju, stručnjaci preporučuju da se iskoristi igra svetlosti i senke oko lica, na primer, senčenjem konture tamnijom bojom, a zatim posvetljivanjem kose sa strane i na vrhu.

Zvezde za inspiraciju: Ris Viterspun, Ana Kendrik, Ešli Grin.

Image by lookstudio on Freepik

Frizura ovalnog oblika lica: evo koje da odaberete

Dobra vest: ako imate ovalno lice, možete isprobati bilo koju vrstu šišanja. Najbolji savet je da se odlučite za šišanja i frizure koji ne pokrivaju perimetar, već ga ističu što je više moguće.

Zvezde za inspiraciju: Bijonse, Megan Foks, Ema Votson, Šarliz Teron.

Pročitajte i ovo: Ženski parfemi sa ukusom mora – mirisi sa akvamarinskim notama

Frizure zasnovane na obliku lica: najbolje frizure za one sa licem u obliku srca

Srcoliko lice ima veoma široko čelo i liniju kose koja podseća na oblik srca, dok je brada tanka, a obrazi i jagodice su prilično izražene. Cilj reza je da stvori harmoniju bez isticanja ni gornjeg ni donjeg dela lica. Preporučuje se kosa srednje dužine, još bolje ako je talasasta.

Oni sa dugom kosom uvek mogu da se poigraju sa volumenom, dok oni koji vole ravnu frizuru mogu biti sigurni ako se odluče za dužinu koja ne ide previše dalje od ramena.

Zvezde koje će nas inspirisati: Skarlet Johanson, Tejlor Svift, Karli Klos.