Vitamin E je jedan od najznačajnijih antioksidanasa jer pomaže organizmu da pravilno i u potpunosti koristi kiseonik.

S obzirom na to da namirnice, koje ga sadrže u velikoj meri, lako užegnu, on se iz njih industrijski uklanja i menja veštačkim antioksidansima. Neophodan je za normalnu produkciju antitela i imunitet.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Za razliku od vitamina C, koji je hidrosolubilan, dakle, štiti vodene rastvore u organizmu od oksidacije, vitamin E je liposolubilan i štiti ćelijske membrane i strukturne masti od oksidacije.

Nizak nivo vitamina E je u najvećoj meri povezan sa rizikom od nastanka karcinoma dojke. Dakle, povećan unos vitamina E može predstavljati odličnu prevenciju ove bolesti.

Suplementacija vitaminom E, takođe, pomaže u prevenciji karcinoma prostate. Uzimanje 50mg ovog vitamina, više godina, može smanjiti mogućnost nastanka karcinoma prostate za više od trećine. Vitamin E ima antioksidantnu funkciju, kao i funkciju u jačanju imunog sistema. Takođe, smanjuje mortalitet od ove bolesti za više od 40%.

walnut-1751661_1280Najviše vitamina E ima u hladno ceđenim uljima, semenkama, orašastom voću, leguminozama, klicama, morskoj ribi. Međutim, da bi se postigle terapijske koncentracije, moramo se osloniti na suplemente.

Optimalan nivo, koji obezbeđuje terapijsku koncentraciju kod karcinoma, je između 400 i 800 internacionalnih jedinica odnosno, od 270mg do 540mg, dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.