Vitamin E je jedan od najznačajnijih antioksidanasa jer pomaže organizmu da pravilno i u potpunosti koristi kiseonik.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

S obzirom na to da namirnice, koje ga sadrže u velikoj meri, lako užegnu, on se iz njih industrijski uklanja i menja veštačkim antioksidansima. Neophodan je za normalnu produkciju antitela i imunitet.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Za razliku od vitamina C, koji je hidrosolubilan, dakle, štiti vodene rastvore u organizmu od oksidacije, vitamin E je liposolubilan i štiti ćelijske membrane i strukturne masti od oksidacije.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Nizak nivo vitamina E je u najvećoj meri povezan sa rizikom od nastanka karcinoma dojke. Dakle, povećan unos vitamina E može predstavljati odličnu prevenciju ove bolesti.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Suplementacija vitaminom E, takođe, pomaže u prevenciji karcinoma prostate. Uzimanje 50mg ovog vitamina, više godina, može smanjiti mogućnost nastanka karcinoma prostate za više od trećine. Vitamin E ima antioksidantnu funkciju, kao i funkciju u jačanju imunog sistema. Takođe, smanjuje mortalitet od ove bolesti za više od 40%.

walnut-1751661_1280Najviše vitamina E ima u hladno ceđenim uljima, semenkama, orašastom voću, leguminozama, klicama, morskoj ribi. Međutim, da bi se postigle terapijske koncentracije, moramo se osloniti na suplemente.

Pročitajte i ovo: Šta bubrezi govore o našim emocijama

Optimalan nivo, koji obezbeđuje terapijsku koncentraciju kod karcinoma, je između 400 i 800 internacionalnih jedinica odnosno, od 270mg do 540mg, dnevno.