Najdublje sakriven mišić ljudskog tela jeste slabinski mišić od koga zavise naša ravnoteža, mišićna celovitost, pokretljivost, snaga, uskladjenost kretanja, elastičnost zglobova i rad svih organa.

Oni koji se bave jogom vrlo dobro znaju značaj vežbi ravnoteže kao što su Drvo i Orao u kojima je slabinski mišić glavni a njegovo opuštanje omogućava suštinsko povezivanje sa moćnom energijom Zemlje.

mišić duše

Slabinski mišić nije samo mišić stabilnosti nego i organ opažanja (svesnosti, uviđanja) zasnovan na biološkoj inteligenciji, koji i bukvalno ovaploćuje najdublji nagon za preživljavanjem, i još važnije, našu elementarnu želju za uzrastanjem i stvaranjem.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Pružajući se s obe strane kičmenog stuba, slabinski mišić obuhvata deo kičme od dvanaestog torakalnog (grudnog) pršljena i svaki od 5 lumbalnih pršljenova. Odatle se spušta kroz stomačnu duplju do karlice, završavajući na vrhu butne kosti.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Zahvaljujući njemu stojimo uspravno i hodamo normalno. Kad je ovaj mišić zdrav i dobro funkcioniše, kičma je stabilna što je odlična podrška trupu i vitalnim organima.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Slabinski mišić, zbog svoje povezanosti sa dijafragmom, utiče na naše disanje. Povezan je direktno i sa limbičkim (osećajnim) mozgom, specifičnom strukturom koja se nalazi u srcu mozga i za koju se smatra da predstavlja komandno mesto kontrole fiziološke ravnoteže (disanje, srčani ritam, krvni pritisak, apetit, san, libido, lučenje hormona).

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Uloga limbičkog mozga je izgleda u tome da drži sve te funkcije u balansu, u onom stanju koje je otac moderne fiziologije Klod Bernar nazvao homeostazom, dinamičkom ravnotežom koja nas održava u životu.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Naš ubrzani, savremeni život, koga podstiče adrenalin iz simpatičkog nervnog sistema, neprestano zateže i opušta slabinski mišić, čineći ga bukvalno spremnim da svakog trenutka poleti ili zarati.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Ako je slabinski mišić stalno izložen stresu ili tenziji, sva je verovatnoća da će se pojaviti simptomi kao što su bol u leđima, krsno-karličnom zglobu, išijas, problem sa diskom, spondiloza, skolioza, degeneracija kukova, bol u kolenima, menstrualni bolovi, neplodnost i digestivni problemi.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Suštinski, stalno stegnuti slabinski mišić uporno upozorava telo da je u opasnosti, da je možda ugrožena nadbubrežna žlezda ili oslabljen imuni sistem. Mnogo je stvari u svakodnevnom životu koje ugrožavaju slabinski mišić: sedišta u kolima, neudobna odeća, cipele, nepravilan hod, itd. Zato je veoma važno osloboditi se svih nepotrebnih tenzija. To ne znači kontrolisati sâm mišić već osvestiti umeće tumačenja njegovih poruka i biti svestan svog tela.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

U taoističkoj tradiciji, slabinski mišić se naziva “mišićem duše” i okružuje dublji, glavni energetski centar tela.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Pokretljiv i jak slabinski mišić nas uzemljuje, dopuštajući tananoj energiji da teče kostima, mišićima i zglobovima. Slobodna i uzemljena, kičma se može osvestiti. Sila gravitacije prenosi težinu kroz kosti, tkiva i mišiće u zemlju, a zemlja vraća nazad kroz noge i kičmu, puneći energijom telo i usklađujući njegovo držanje, kretanje i stav. To je neprekidno opštenje između nas, zemlje i kosmosa.

I zato treba budno pratiti šta inteligentni slabinski mišić govori.

***

Autorka teksta dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed