Najdublje sakriven mišić ljudskog tela jeste slabinski mišić od koga zavise naša ravnoteža, mišićna celovitost, pokretljivost, snaga, uskladjenost kretanja, elastičnost zglobova i rad svih organa.

Oni koji se bave jogom vrlo dobro znaju značaj vežbi ravnoteže kao što su Drvo i Orao u kojima je slabinski mišić glavni a njegovo opuštanje omogućava suštinsko povezivanje sa moćnom energijom Zemlje.

mišić duše

Slabinski mišić nije samo mišić stabilnosti nego i organ opažanja (svesnosti, uviđanja) zasnovan na biološkoj inteligenciji, koji i bukvalno ovaploćuje najdublji nagon za preživljavanjem, i još važnije, našu elementarnu želju za uzrastanjem i stvaranjem.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Pružajući se s obe strane kičmenog stuba, slabinski mišić obuhvata deo kičme od dvanaestog torakalnog (grudnog) pršljena i svaki od 5 lumbalnih pršljenova. Odatle se spušta kroz stomačnu duplju do karlice, završavajući na vrhu butne kosti.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Zahvaljujući njemu stojimo uspravno i hodamo normalno. Kad je ovaj mišić zdrav i dobro funkcioniše, kičma je stabilna što je odlična podrška trupu i vitalnim organima.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Slabinski mišić, zbog svoje povezanosti sa dijafragmom, utiče na naše disanje. Povezan je direktno i sa limbičkim (osećajnim) mozgom, specifičnom strukturom koja se nalazi u srcu mozga i za koju se smatra da predstavlja komandno mesto kontrole fiziološke ravnoteže (disanje, srčani ritam, krvni pritisak, apetit, san, libido, lučenje hormona).

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Uloga limbičkog mozga je izgleda u tome da drži sve te funkcije u balansu, u onom stanju koje je otac moderne fiziologije Klod Bernar nazvao homeostazom, dinamičkom ravnotežom koja nas održava u životu.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Naš ubrzani, savremeni život, koga podstiče adrenalin iz simpatičkog nervnog sistema, neprestano zateže i opušta slabinski mišić, čineći ga bukvalno spremnim da svakog trenutka poleti ili zarati.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Ako je slabinski mišić stalno izložen stresu ili tenziji, sva je verovatnoća da će se pojaviti simptomi kao što su bol u leđima, krsno-karličnom zglobu, išijas, problem sa diskom, spondiloza, skolioza, degeneracija kukova, bol u kolenima, menstrualni bolovi, neplodnost i digestivni problemi.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Suštinski, stalno stegnuti slabinski mišić uporno upozorava telo da je u opasnosti, da je možda ugrožena nadbubrežna žlezda ili oslabljen imuni sistem. Mnogo je stvari u svakodnevnom životu koje ugrožavaju slabinski mišić: sedišta u kolima, neudobna odeća, cipele, nepravilan hod, itd. Zato je veoma važno osloboditi se svih nepotrebnih tenzija. To ne znači kontrolisati sâm mišić već osvestiti umeće tumačenja njegovih poruka i biti svestan svog tela.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

U taoističkoj tradiciji, slabinski mišić se naziva “mišićem duše” i okružuje dublji, glavni energetski centar tela.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Pokretljiv i jak slabinski mišić nas uzemljuje, dopuštajući tananoj energiji da teče kostima, mišićima i zglobovima. Slobodna i uzemljena, kičma se može osvestiti. Sila gravitacije prenosi težinu kroz kosti, tkiva i mišiće u zemlju, a zemlja vraća nazad kroz noge i kičmu, puneći energijom telo i usklađujući njegovo držanje, kretanje i stav. To je neprekidno opštenje između nas, zemlje i kosmosa.

I zato treba budno pratiti šta inteligentni slabinski mišić govori.

***

Autorka teksta dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.