Da sagorite više masti i kalorija i izgubite težinu bez dijete. Evo kako da ubrzate metabolizam uz jednostavne mere predostrožnosti.

Osim strogih dijeta, da biste smršali bez dijete, često je dovoljno znati kako da ubrzate svoj metabolizam, mehanizam koji ako ne funkcioniše efikasno dovodi do toga da sagorevate manje energije i, posledično, dobijate na težini.

Sedeći način života, stres, nepravilne navike u ishrani mogu, u stvari, da ga uspore, što pogoduje nagomilavanju viška kilograma.

Kada metabolizam postane spor, u stvari, telo troši manje kalorija i masti i lakše dobijamo na težini.

Ali šta da radite i šta da izbegavate da bude dinamičnije? Evo zlatnih pravila koja treba usvojiti u svakodnevnom životu.

Kako ubrzati metabolizam i smršati bez dijete

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Bavite se sportom

Da biste ubrzali svoj metabolizam, prva velika tajna je: bavite se fizičkom aktivnošću.

Sport podstiče pravilno funkcionisanje i omogućava vam da sagorevate više masti i kalorija ne samo tokom fizičke aktivnosti, već i posle.

U stvari, čak i u mirovanju, mišići troše više kalorija od masne i nemasne mase.

To znači da će čak i u danima kada se ne bavite sportom vaš bazalni metabolizam biti bolji.

Za istu količinu konzumirane hrane, skladištićete mnogo manje.

Ali, fitness nije dovoljan!

Image by Freepik

Alternativni treninzi

Intervalni trening, koji smenjuje intenzivnije faze sa fazama oporavka, povećava bazalni metabolizam, potrošnju energije u mirovanju, omogućavajući vam da nastavite sa sagorevanjem čak i nakon završetka treninga.

To je metoda koja se može primeniti na različite vrste aktivnosti kao što su aktivna šetnja, trčanje, biciklizam i mnoge druge discipline.

Ali nemojte potcenjivati važnost težine. U stvari, anaerobna aktivnost nam omogućava da povećamo mišićnu masu, a mišići, kao što smo rekli, su ti koji, čak i u mirovanju, omogućavaju da konzumiramo više.

Food photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Uvek imajte užinu

Dozvolite sebi užinu sredinom jutra i sredinom popodneva održava vaš metabolizam aktivnim i pomaže vam da održite zdravu težinu.

U stvari, ako provodite previše vremena između jednog obroka i drugog, rizikujete ga da usporite, a samim tim i da dobijete na težini.

Kada telo ne dobija hranu duže vreme, ono ima tendenciju da manje sagoreva, pretvarajući energiju koju treba da potroši u masnoću. Prosto rečeno, čuva se jer ne zna kada će sledeći put dobiti hranu.

Food photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

Uključite proteine u svaki obrok

Proteini sadržani u mesu, jajima, ribi i mnogim drugim namirnicama podstiču proizvodnju hormona glukagona, koji stimuliše potrošnju masnih rezervi i podstiče nemasnu masu.

Kao i da budete siti duže.

I ugljeni hidrati takođe!

Ugljeni hidrati čiji su izvor testenina, hleb i druga hrana su osnovni nutrijent za pravilno funkcionisanje metabolizma. Ali integralni!

Eliminisanjem iz dnevnog menija ne gubite težinu, već samo gubite čistu masu.

U stvari, telo, nemajući šećer na raspolaganju za sagorevanje masti, uklanja ga iz mišića, čuvajući masnu masu.