Pomisao da neće biti dovoljno dobar za lepu ženu muškarca dovodi u stanje stresa zbog čega se povećava nivo hormona kortizola, što direktno utiče na zdravlje.

Hormon stresa dovodi se u vezu sa dijabetesom, hipertenzijom, srčanim tegobama, pa i impotencijom.

Španski istraživači su utvrdili da blizina lepih žena može da bude opasna po zdravlje muškaraca.

Girl with flower photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto by lookstudio – www.freepik.com

Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Valensiji pokazalo je da više od pet minuta provedenih sa veoma privlačnom ženom u telu muškaca može da poveća nivo kortizola, hormona stresa.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo LOŠE MOMKE? U čemu je šarm loših momaka?

Nivo tog hormona raste u psihološki strešnim situacijama, odgovoran je za povećanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi a ima i imunosupresivno dejstvo.

Naučnici su ustanovili da kortisol dovodi do srčanih tegoba. Od 84 mladića studenata istraživači su tražili da rešavaju sudoku u prostoriji u kojoj su se nalazile dve nepoznate osobe, jedan muškarac i jedna žena.

Elegant woman photo created by valuavitaly - www.freepik.com
Foto by valuavitaly – www.freepik.com

Kada je žena napuštala prostoriju nivo stresa se nije povećavao, ali ukoliko je nepoznati muškarac izlazio iz prostorije, a žena ostajala, nivo kortizola je rastao.

Pomisao testiranih mladića da neće biti dovoljno dobri za lepu ženu dovodila je do jačeg stresa i time većeg nivoa kortizola, objašnjavaju istraživači.

Pročitajte i ovo: Šta da radite (i ne radite) ako vam se partner čini udaljenim

Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da se kortizol može dovesti u vezu sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, problemima rada srca i impotencijom.