Najpopularnije zaljubljivanje na ovim prostorima jeste arhetip junaka.

Pre su oni bili junaci u ratovima, a danas su to sportisti ili uspešni ljudi. Obično rečenica koja se često izgovara na konsultacijama: Treba mi jači muškarac, bila sam jača od njega.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

To je, u stvari, zaljubljenost u junaka. U tom donosu dolazi do nadmetanja jer junak je sam po sebi nosilac tog nadmetanja i na taj način se ne vidi da postoji opsesija za formom umesto sadržajem.

Pročitajte i ovo: Još uvek ste neudati / neoženjeni? Možda patite od gamofobije – straha od braka

Žena je opsednuta slikom o junaku koji je ujedno i duštveno prihvaćen. S njim postajemo prepoznati, odnosno, funkcije koja nam najviše fali.

Pročitajte i ovo: Uskraćivanje ključnih potreba u detinjstvu i moguće posledice u odraslom dobu

S druge strane, junak pokušava da je zadivi svojim poduhvatima misleći da je divljenje njegovom uspehu jedino što joj treba. Ubrzo jedno i drugo bivaju razotkriveni, a oni najistrajniji ostaju da žive u tom odnosu radi spoljnog prihvatanja, dok na individualnom nivou žive svoje privatne tajne živote.

Kod jedne osobe to je bila opčinjenost muškarcem koji je bio poznat u javnosti i ona je zadovoljavala formu koju je njena porodica gajila. Kad su se ugasili reflektori, ona je shvatila da je ponovo bila deo njegove slike koju je njen otac obožavao. Ona je bila samo instrument oca jer kada sam prihvaćena od oca, onda ja postojim iako sam na drugom mestu.

Pročitajte i ovo: PANIČNI POREMEĆAJ – dijagnoza ili simptom?!

Junak je arhetipska srednjovjekovna slika ljubavi kojom žena dobija jednodimenzionalnog muškarca s kojim postaje nezadovoljna jer ona ne uzvraća, ona je samo slika.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo opsesivno – kompulsivnom poremećaju

Ta ljubav postoji samo radi tragedija koja se junaku događa kako bi se ostalo sećaje na idealnu, ali neproživljenu ljubav kako bi sve ostale ljubavi ostale nedostižne.

Puno je takvih primera, ali postoji premalo želje da se razotkrije veo mnogih lažnih odnosa zasnovanih na različitima projekcijama poput ove kojom u astrologiji inače vlada Mars.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI ODNOS KAO PUTOVANJE – Da li vas to uopšte zanima?

Iz moje prakse, video sam puno takvih nadmetanja s junakom, ali te veze je krasila nepredvidivost i neizvesnost kao glavno gorivo, a najmanje je to bila ljubav koja iziskuje učenje o emocijama.