Mladić upozna devojku. Zaljube se. Venčaju se, rode im se deca i žive srećni i zadovoljni do kraja života. Možda! Veze mogu da se prekinu. Zbog čega se to događa i koja se emocija razvila da bi preduhitrila raskid?

Partnerski krivolov. Veze mogu da se prekinu smrću, ali i odlaskom partnera, pogotovo ako vam ga neko ukrade. Partnerski krivolov označava pokušaj privlačenja nekoga ko je već u ljubavnoj vezi s ciljem ostvarivanja kratkoročne ili dugoročne veze s tom osobom.

Partnerski krivolov je pojava prisutna širom sveta, kako pokazuje istraživanje na oko 17.000 studenata u Severnoj i Južnoj Americi, u zapadnoj, istočnoj i južnoj Evropi, na Bliskom istoku, u Africi, Okeaniji i južnoj, jugoistočnoj i istočnoj Aziji.

U spomenutom istraživanju skoro 60% muškaraca i 40% žena potvrdilo je pokušaj partnerskog krivolova. Muškarci češće podlegnu iskušenju kratkoročnog krivolova. Stoga osobe koje su trenutno u ljubavnoj vezi moraju biti na oprezu zbog potencijalnih krivolovaca.

MOTIVACIJA, Lambert Dekers, PSIHOPOLIS

Bas smatra da su krivolovu izložene osobe koje imaju visoku partnersku vrednost. Te osobe nisu dugo slobodne, to jest dostupne, i možda su već u vezi. Posledično, one su žrtve krivolova zahvaljujući svojoj višoj vrednosti. Potreba za zaštitom od krivolovaca predstavljala je evolucijski razlog za ljubomoru.

Ljubomora. Poznata kao „zelenooko čudovište“ iz Šekspirovog Otela, ljubomora je negativna emocija koju izaziva realan ili pretpostavljeni gubitak partnerovih seksualnih usluga ili ljubavi.

Ova dva gubitka proizvode različit stepen ljubomore kod muškaraca i žena, zbog biološke činjenice da je žena uvek sigurna u svoje majčinstvo, dok je muškarac manje siguran u svoje očinstvo.

Prema evolucijskoj psihologiji, reproduktivne strategije muškarca uključuju uverenost da je on otac dece u čijem će podizanju i vaspitavanju pomagati. Zato se muškarac brine zbog seksualnog neverstva svoje partnerke.

Ako je bila seksualno neverna, on sumnja u svoje očinstvo, da deca možda ne nose njegove gene. Pošto žena očigledno zna da beba nosi njene gene, njena glavna reproduktivna briga jeste da dete uspešno odgoji.

Stoga žena brine zbog emocionalnog neverstva svog partnera. Da bismo ilustrovali razlike u ljubomori između muškarca i žene, zamislite da vam postave nekoliko pitanja o osobi u koju ste zaljubljeni ili sa kojom ste u ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

Jednog dana otkrijete da se vaš partner zainteresovao za neku drugu osobu. Koja bi vas od sledećih izjava u svakom paru više uznemirila – to jest, izazvala veću ljubomoru?

Emocionalno neverstvo: „Zamišljanje partnera u dubokoj emocionalnoj vezi s nekom drugom osobom.“

Seksualno neverstvo: „Zamišljanje partnera kako uživa u strasnom seksualnom odnosu sa nekom drugom osobom“.

Ovi iskazi suprotstavljaju emocionalno neverstvo seksualnom neverstvu. Na osnovu evolucijske psihologije predviđa se da bi trebalo da muškarce više uzrujava seksualno neverstvo partnerke.

U tim situacijama muškarac bi bio nesigurniji po pitanju očinstva, kao i da li odgaja decu koja ne nose njegove gene.

Žene bi, s druge strane, trebalo da smatraju scenario emocionalnog neverstva potresnijim. On predstavlja mogućnost gubitka partnerovog roditeljskog zalaganja, zaštite i posvećenosti.

Kada su ova pitanja postavljena studentima i studentkinjama, rezultati su pokazali da je za muškarce pomisao na seksualno neverstvo bila alarmantnija, dok je ženama pomisao na emocionalno neverstvo mnogo više uznemiravajuća. Ovakvi rezultati su se ponovili i u mnogim drugim zemljama.

Istraživači su predočili ove dve opcije i u SAD, Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Čileu. U svih pet zemalja muškarci su uznemireniji zbog seksualnog nego zbog emocionalnog neverstva.

Nasuprot njima, žene su uznemirenije zbog emocionalnog neverstva. Slični rezultati dobijeni su i u Brazilu, Engleskoj, Japanu, Koreji, Rumuniji, Švedskoj i ponovo u SAD .