Do sada se naslućivalo, ali sada je i naučno dokazano: žene koje nisu udate i nemaju dece čine najsrećniju podgrupu populacije. Takođe, statistika kaže da one žive duže.

Tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje dece.

„Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

Prema njegovim rečima, postoje podaci koji su prikupljani tokom dužih perioda, ali kada se podvuče crta – ako ste muškarac trebalo bi da se venčate, a ako ste žena, bolje ne.

Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale.

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu“, naglašava Pol Dolan.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

U novoj knjizi Happy Ever After, Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo “American Time Use Survey” u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Oni koji nisu stupali u brak ređe su ocenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

U nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje.

Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Međutim, Dolan naglašava da stajanje na ludi kamen muškarcima donosi boljitak po pitanju zdravlja jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci.

To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica lepšeg pola u srednjim godinama zabeležen povećan rizik od bolesti, bilo tela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.

Pročitajte i ovo: Zašto varamo svoje partnere?

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez dece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i deca sigurni znaci uspeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesrećno.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – ‘Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti’. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umreti“, poručio je Dolan.