Žene se goje u braku, pokazala je obimna studija sprovedena u Australiji.

Venčanje, život s bračnim partnerom i deca predstavljaju važne životne promene koje mogu dovesti do prekomerne težine, objašnjavaju autori studije.

Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da se žene koje su u braku više ugoje od onih koje žive same.

Opšte je poznato da žene nabace koji kilogram više posle porođaja, međutim, čak i kada nemaju dece, žene koje žive u braku ugoje se više od onih koje su same, rezultati su istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Kvinslendu.

Image by master1305 on Freepik
Image by master1305 on Freepik.com

Budući da nema indicija da život s partnerom dovodi do promena u metabolizmu, istraživači su višak kilograma kod žena koje su u braku doveli u vezu sa promenom ponašanja.

Anet Dobson, profesor biostatistike i autor studije koja je objavljena u Američkom žurnalu za preventivnu medicinu, smatra da bi uzrok tome mogle biti psihološke promene.

Utvrđeno je da se kod većine žena značajni porast kilograma dogodio posle rođenja prvog deteta, a da su kasniji porođaji uglavnom manje uticali na njihovu težinu.

Pri kraju istraživanja, većina ispitanica je manje pušila ili konzumirala alkohol nego na početku, ali se takođe mnogo manje bavila nekom fizičkom aktivnošću ili je bila nezaposlena.

Prethodna istraživanja su pokazala da i kod muškaraca koji žive u braku i imaju decu dolazi do povećane telesne težine, što navodi na zaključak da je društveni faktor, kao i ponašanje, veoma važan.

„Venčanje, život s bračnim partnerom i deca predstavljaju važne životne promene koje mogu dovesti do prekomerne težine”, navodi Dobson, ističući da žene na njih treba da gledaju kao na situacije u kojima je potrebno biti veoma oprezan.

Studija je obuhvatila više od 6.000 žena u Australiji u periodu od preko deset godina.