Barbimanija ne jenjava ni dvadesetak dana nakon svetske premijere filma o najpoznatijoj lutki na planeti.

Iako je Barbi, i mnogo pre nego što je ušla u bioskope, počela da nam utiče na živote, ozbiljne efekte, na svojoj koži, počeli su da osećaju momci koje su partnerke počele da ostavljaju zbog poruka iz filma.

Ako nekim čudom niste čuli da je u bioskope stigao film Barbi, evo važnih informacija: režirala je i scenario napisala Greta Gervig, Margo Robi igra kultnu lutku, a Rajan Gosling njenog Kena.

U sinopsisu se navodi (bez brige, nećemo otkriti ceo zaplet): „Barbi i Ken žive u živopisnom i naizgled savršenom svetu, Barbilendu. Međutim, kada dobiju priliku da odu u stvarni svet, ubrzo otkrivaju radosti i opasnosti života među ljudima”.

Film ima odličnu gledanost u bioskopima širom planete, a za manje od mesec dana nakon premijere, Gervigovoj je obezbedio mesto u istoriji jer je postao ostvarenje ženskog reditelja sa najvećom zaradom.

Uticaj koji film ima već mesecima na popularnu kulturu i naše živote, najočigledniji je u izboru garderobe i modnih dodataka. Takođe, zahvaljujući nezapamćenoj marketinškoj kampanji, nema dileme na šta treba da pomislimo čim uočimo barbiroze boju.

Ipak, poslednjih dana otišlo se korak dalje. Novi efekat ostvarenja primećen je na društvenim mrežama gde se neke žene čak zaklinju da će ostaviti svoje momke ako se ne slažu sa feminističkim porukama filma.

Najdramatičnije je na Tik-toku, gde je situacija počela da izmiče kontroli. Jedan korisnik ili (veća je verovatnoća) korisnica ove društvene mreže savetuje: „Odvedi svog dečka da vidi Barbi i ako ne razume film… otkači ga“.

Jedan tik-toker je upozorio: „Ako izlazite sa muškarcem i ne sviđa mu se film, morate da raskinete s njim“.

Bilo je mnogo duhovitih odgovora, kao i igre reči sa Kenovim imenom poput: „Dogovoreno. On nije Kenaf za tebe” (na engleskom Kenoughspoj reči Ken i enoughšto znači dovoljno).

Odlazak u bioskop sa izabranikom ocenjen je kao potencijalno dobar način da testirate da li je vaša jača polovina zaista prava za vas na duže staze.

U međuvremenu, na Reditu, žene se žale da se osećaju loše jer su dozvolile da film utiče na njihove veze i na način na koji sada gledaju partnere.

Prijatelji su mi govorili da ne bi trebalo da dozvolim da to promeni način na koji gledam na svog dečka jer je naša veza zaista dobra i zdrava“, istakla je jedna korisnica Redita.

Jedna žena je otkrila da je otišla korak dalje i da je zapravo ostavila svog partnera nakon što je odbio da obuče nešto roze kada su išli da gledaju Barbiuprkos tome što je rekla da bi joj to mnogo značilo i da bi tako pokazao da je podržava.