Čini se da istraživanje o seksu i ženskom mozgu pokazuje da malo više aktivnosti ispod čaršava ima još više koristi nego što mislimo.

Pogrešno smo pretpostavili da već znamo sve o seksu: od toga kako veza utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje, preko toga koliko kalorija sagorevate u posteljini, pa čak i formule za otkrivanje da li imamo dovoljno seksa.

Međutim, ono što nismo znali je da je veza između seksa i zdravlja zapravo mnogo dublja. Naročito kada je reč o prednostima seksa i uticaju na naš mozak.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Prema novoj studiji, objavljenoj u Journal of Neuroscience, seks bi zapravo mogao biti odgovoran za razvijeniji mozak, posebno somatosenzorni korteks.

Istraživači su zapravo identifikovali region mozga koji je povezan sa genitalnom stimulacijom kod žena, otkrivajući ne samo da je razvijeniji od onog kod muškaraca, već da njegov razvoj zavisi i od toga koliko je žena aktivna ispod čaršava.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI BONTON: Ovi fini maniri u krevetu garantovano će impresionirati vašeg partnera

Drugim rečima: što žena više ima seks, to je njen mozak razvijeniji.

Seks i mozak: rezultati studije

Istraživanje je pokazalo da je grupa žena dobrovoljaca – starosti od 18 do 45 godina – uključena u stimulaciju klitorisa dok im je mozak skeniran funkcionalnom magnetnom rezonancom (fMRI).

Pročitajte i ovo: Morate da popijete malo alkohola (ili malo više) da biste se opustili i uživali u seksu? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

Rezultati su potvrdili da je somatosenzorni region korteksa kod svake žene aktiviran u vreme stimulacije.

Istraživači su takođe pitali učesnike koliko često su imali seks u poslednjih godinu dana i otkrili da je debljina dotične oblasti mozga razvijenija kod žena koje su prijavljivale češće seksualne odnose.

Pročitajte i ovo: Deset laži koje (skoro) svi izgovaramo o seksu

Ovo nije prvi put da nauka pokazuje da je seks dobar za mozak.

U 2016. godini, tim istraživača sa Univerziteta McGill u Kanadi otkrio je da mlade žene koje imaju snošaj češće bolje pamte stvari nego njihove seksualno neaktivne koleginice.

Pročitajte i ovo: Sve što muškarci rade u krevetu a žene ne podnose

Druga studija, sa Univerziteta Koventri u Velikoj Britaniji, pokazala je slično da oni koji redovno vežbaju ispod ćebeta imaju bolje zdravlje mozga.