Klijentkinje i klijenti s kojima sam radila i radim obično nisu “menjači” seksualnih i emotivnih partnera. Obično su postojani, posvećeni i biraju da se vežu.

Baveći se poslom kojim se bavim, sretala sam se i sa (pričama o) ženama koje su znale samo za jednog muškarca i bile su samo s jednim muškarcem – doslovno ili suštinski gledano, samo s jednim od momenta uozbiljavanja/ozvaničenja odnosa s njim.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Primetim da je za žene, generalno, dugogodišnje bivanje s drugim više i češće pitanje doživljaja identiteta, nego što je za muškarce. Muškarca nikada nisam čula da kaže da su partnerka i on jedno, da ne bi mogao da se zamisli i živi bez svoje partnerke.

Pročitajte i ovo: Žene patološki ignorišu prevaru

Razgovarajući sa mnom, nikada nijedan muškarac nije više puta rekao “mi” nego “ja”. Partnerkino i svoje ime u paketu nijedan nije izgovorio poput rimujuće pesme.

Pročitajte i ovo: Muškarci se ne razvode

Žene su te koje, po (nepisanom) pravilu, stavljaju znak jednakosti između sebe i partnera, tj. bivanja s njim.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kada je reč o ženi za jednog jedinog muškarca, rekla bih da je ubedljivo najčešći sledeći scenario: žena se razvela od muškarca s kojim ima dete ili decu, ili je suprug preminuo i – nikada više nije bila ni sa kim drugim.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Neretko i u proseku, muškarac ne samo da jeste s drugom i (svakom) sledećom partnerkom posle prethodne, već je s drugom i dok je s prvom. Za razliku od mnogo koje žene, muškarac ne samo da može da pomisli na drugu ženu i zamisli se s njom, već s drugom vrlo lako može da bude – i dok je s prvom.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Znate li vi za muškarca koji posle dužeg prvog braka ne želi drugi? Za muškarca koji oseća da izdaje svoju bivšu partnerku bivanjem sa sadašnjom? Za muškarca kojem je jedna partnerka i više nego dovoljna?

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Ženama koje su razvedene majke neke stavke činjenično otežavaju. Nije lako imati (malo) dete ili decu i počinjati ljubav ispočetka. Nije lako jednako se davati (malom) detetu ili deci i partneru.

Love photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Nije lako upoznati (malo) dete ili decu s novim partnerom i pomoći uspostavljanje dobrog odnosa među njima. Još je teže olakšavati komunikaciju na relaciji bivši suprug – sadašnji partner, tim pre ako bivši suprug samuje od razvoda (a dešava se i to, mada izuzetno retko). Teško jeste, ali – nije nemoguće.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Za razliku od svojih majki i žena starijih od njih, žene u tridesetim i četrdesetim godinama uglavnom biraju da ne biraju samoću posle razvoda. I to je dobro. Žene današnjice neće da se odriču zbog svoje dece i žrtvuju se za njih, na način na koji su to radile njihove majke.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Neće da biraju između roditeljstva i partnerstva. Neće da se ponište kao žene i seksualna bića. I to je dobro. Opet, koliko god da je tako i drugačije je nego što je nekada bilo – i dalje su žene te koje se po pitanju mnogih pitanja mnogo više pitaju i dvoume.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Pre nego donese važnu životnu odluku ili napravi veliki korak, prosečna žena će situaciju sagledavati iz svih mogućih uglova i raditi sve što može – dok ne dođe do toga da je uradila sve što je mogla.

Za jednog jedinog muškarca je žena koja veruje da (se) samo jednom može voleti. Žena koja priznaje i računa samo ljubav koja traje do kraja života. Žena koja bira da s izabranim partnerom ostane šta god da bude. Žena koja partnera voli i ako on nju ne voli više.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Za jednog jedinog muškarca je žena koja se jako vezuje i još jače pati. Žena koja ne može da preboli i prihvati da je kraj. Žena koja partnera neće da pusti i tako lako prepusti drugoj.

Devojčice i devojke i dalje uče da su one jedno, a dečaci i mladići su nešto drugo. Devojčice i devojke i dalje trče sprint i maratonski duge trke do dečaka i mladića. I dalje veruju da je na njima da privuku pažnju i zadrže pogled, izbore se za izabranog.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Veruju da je otpisivanje sopstvenih stavova, uverenja, potreba, ambicija i želja potrebno ili i neophodno da dozvole. Veruju da će prve i jedine biti onom kojem dozvole da bude prvi. Veruju da je ambivalentnost, okolišanje, opiranje, odbijanje, manipulaciju i igranje na toplo-hladno najbolje strpljivo tolerisati, do momenta (konačne) pobede.

People photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Veruju da je DA svakom partnerovom NE put do njegovog srca. Veruju u nemoguće i malo verovatno.

Da sumiram, skratim i promišljanje ove teme poentiram u tri poteza:

#1 Što može da ne može muškarac – može da ne može žena

Bilo da se radi o bivanju sa starijim partnerom, smirivanju u životu, odlučivanju na monogamiju, sklapanju braka i dobijanju dece ili nečem drugom. Žena jednako može da ne može da bude pouzdana, odgovorna, posvećena, nezahtevna, neporočna ili verna.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Može da ne može da bude s jednim jedinim muškarcem – tokom trajanja konkretne veze ili za života. Može da ne može da odoli iskušenju i uzdrži se. Može da neće.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Znamo li s kojim i kakvim muškarcima mogu da budu žene koje mogu da ne mogu sve što mogu da ne mogu muškarci? Znamo da skoro sve žene mogu da budu s muškarcima koji gotovo ništa ne mogu i neće, nažalost. Dosta je bilo, toga i tako. I previše.

#2 Niko neće zahvaliti na apsolutnom posvećivanju i celoživotnoj žrtvi

Drugi će, eventualno, zahvaliti pošto dobije traženo. Eventualno. Mnogi, s jedne strane, daju najmanje što mogu, tj. onoliko koliko moraju i, s druge strane, savršeno su u redu s nazaustavljivim traženjem, (od)uzimanjem i polaženjem od toga da ih sleduje sve, ili samo najbolje – isključivo i uvek.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Često se vraćam sledećem zaključku: dokle god su vam drugi dobri i kada su prema vama loši, neće imati razloga da se trude da budu bolji.

Dovoljno je mnogo onih kojima je jasno da niko nikoga ne može obavezati ni naterati na podnošenje nepodnošljivog i ostajanje u nezadovoljavajućem. Ako vi to ne razumete ili vam se prečesto dogodi da zaboravite da je tako – do vas je.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

Nije do onog kojem odgovara da bude s vama koji možete i s onim što vam u partnerskom odnosu (nikako) ne odgovara. Nema prve nagrade za svođenje na drugog i stapanje s njim. Nikada i nikako ne dobija onaj koji u odnosu s drugim sebe gubi.

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#3 Biće što može biti i izaberete da bude

 U redu je svaki izbor s kojim je sve u redu, a sve je u redu s izborom s kojim ste vi u redu. Ako ste s jednim jedinim muškarcem bili ili sada jeste jer samo s jednim želite, možete i birate da budete – sve je u redu. Ako vam je u onome što za sebe birate udobno i dobro – dobro je.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Ako, međutim, o svojim izborima ne znate šta da mislite i u njih makar malo sumnjate – izaberite da ih pažljivo promislite. Ništa ne morate, po inerciji i automatizmu najmanje. Sve ne možete, ali – dovoljno je onoga što možete.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Granice su za iskreno spoznavanje i redovno postavljanje a – dokle god ste s obe svoje noge na zemlji – lične će granice biti tamo gde mogu i treba da budu.

Ne dokazujte, ne objašnjavajte i ne opravdavajte sebe. I nemojte insistirati, ni na čemu. Nimalo, nikako i nikada. Nema te situacije, tog iskustva ili spleta životnih okolnosti i te osobe koja to zahteva. Niti je išta od navedenog ikada smisleno i korisno.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Ili će biti vremena i prostora da slobodno budete ono što jeste, ili ćete shvatiti da vreme i prostor ne treba da dajete onima koji ga ne daju vama. Kada ne komplikujete – sve je jednostavno.