Osim toga što zbog jedinstvenog jedinjenja 3-n-butilftalida – celer može imati efekte na smanjenje holesterola, istraživači veruju da ovo povrće ima i mnoga druga zaštitna jedinjenja važna za ljudsko zdravlje, čiji se učinak uveliko istražuje.

U jednoj studiji, kada su pacovi tokom osam nedelja bili hranjeni masnom hranom, oni koji su dobijali ekstrakt celera pokazali su znatno niži nivo lipida u krvi od pacova u kontrolnoj grupi koji nisu dobijali ekstrakt celera.

Pored toga, utvrđeno je da ekstrakti od ovog povrća pomažu u smanjenju nivoa glukoze u plazmi kod odraslih osoba.

Pored ostalog povrća, i celer bi češće trebalo uvrstiti u jelovnik.

Food photo created by stockking - www.freepik.com
Foto by stockking – www.freepik.com

Doktor Džoš Eks, nutriciolog iz Nešvila, navodi da celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje je poznato da deluju protivupalno, posebno flavonoidni i polifenolski antioksidansi.

Istraživanja ukazuju na to da ta jedinjenja posebno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Istraživači su identifikovali preko desetak različitih vrsta hranljivih jedinjenja i antioksidanasa koji su odgovorni za blagodeti proizvoda od celera. Tu spadaju fenolne kiseline, poput kofeinske i ferulne, plus flavanoli poput kvercetina.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Zbog svog potencijala za smanjenje upale, celer može biti koristan za lečenje širokog spektra stanja koja su pogoršana upalom, uključujući bolove u zglobovima (poput artritisa), giht, infekcije bubrega i jetre, probleme sa kožom, sindrom razdražljivih creva…

Doktor Eks dodaje da celer može da pomogne u sprečavanju ili lečenju hipertenzije.

Veruje se da određene hranljive materije koje se nalaze u celeru, mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska delujući kao relaksant glatkih mišića i poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u ćelije ​​i iz njih.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Mali broj kalorija – preporuka za dijetu

Ovo povrće može pomoći u sprečavanju ili smanjenju stvaranja bolnih čireva zbog posebne vrste etanolskog ekstrakta koji je koristan u zaštiti sluznice digestivnog trakta.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Istraživači veruju da je celer dobar za stomak, debelo crevo i crevni sistem zbog prisustva hemijskih sastojaka, poput flavonoida, tanina i alkaloida. Ta jedinjenja kontrolišu nivo oslobađanja želudačne kiseline.

Celer ima izuzetno malo kalorija i može biti dragocena namirnica koja će vam pomoći da smršate. Sadrži vlakna koja vam mogu pomoći da steknete osećaj sitosti.

„Budući da celer pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i podstiče proizvodnju urina, koristan je u borbi protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima.

Slično brusnici, koja je poznata po borbi protiv infekcija urinarnog trakta (cele infekcije), celer može pomoći u prevenciji infekcija, kao i kod poremećaja bešike, bubrega i možda čak i cista na reproduktivnim organima” navodi se na portalu draxe.com.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Celer je iz grupe biljaka koje mogu da štite od kancera, poput šargarepe, celera, komorača, peršuna. Određene studije su pokazale da poliacetileni pomažu u smanjenju toksičnosti i bore se protiv stvaranja karcinoma, posebno kod raka dojke, creva i leukemije.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Poliacetileni takođe imaju brojne efekte na jačanje imuniteta, uključujući sposobnost za borbu protiv tumora.

Prema navodima istraživanja sa Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu Danske u Arhusu, „poliacetileni su pokazali mnoge važne bioaktivnosti, uključujući antiinflamatornu, antitumorsku aktivnost, kao i dejstvo protiv bakterija”.