Čajno drvo (Camelia sinensis) pripada familiji kamelija. Ako je iz Kine, camelia sinensis ima mali list maslinasto zelene boje.

Ako je iz Indije, camelia assamica (po provinciji Asam) ima velike, svetle i sočne izdanke. Nekada je čajno stablo dostizalo visinu i do 20 metara da bi se kultivisanjem ta visina svela do 1,20-1,30 m.

tea-plantation-261515_640Boja čaja zavisi od fermentacije i generalno postoje 3 bitne grupe: fermentisani, nefermentisani i polufermentisani čajevi. Izuzetak su kineski čajevi koji su podeljeni čak u šest velikih familija čaja koje Kinezi dobijaju različitim procesima fermentacije.

Zeleni čaj se ne podvrgava fermentaciji. Njegovi listovi se obrađuju najpre termički (uništvanje svih enzima koji su odgovorni za fermentaciju); druga faza je rolovanje u štapiće, kuglice, spirale ili jednostavno presavijanje listića i, treća faza je sušenje na rešetkama od pruća.

Da biste upoznali zeleni čaj, potražite kineski long đing (long  jing; dragon well; zmajev izvor). Njegov list je presavijen što mu daje blag i mek, sladunjav ukus koji se dugo zadržava u ustima.

Pogodan je da se pije tokom celog dana, ali ne više od 4-5 šolja.

Kao i kod svega što radite, i čaj spremajte s ljubavlju i pažnjom.

cup-932303_1280Ako želite u potpunosti da uživate, ne koristite kesice. Tu su listići mrvljeni i ne daju pravi ukus.

Takođe je čuven i japanski zeleni čaj banča koji se u Japanu koristi u prirodnom obliku, dinstan ili pomešan sa žitaricama. Zbog njegove blagosti idealan je za veče jer sadrži malo teina.

Potpunom uživanju u čaju doprineće i ako nezaobilaznu porcelansku šolju pred sipanje čaja isperete pod mlazom tople vode i obrišete,  kako čaj ne bi izgubio ništa od svoje lepote u dodiru sa hladnim porcelanom.

Neizbežno je pomenuti lekovita svojstva zelenog čaja kao što su antikancerogeno dejstvo, sprečavanje ateroskleroze, ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masti; takođe, pošto je bogat antioksidansima, smanjuje oštećenje ćelija kod infekcija i prehlada.

Ali, važno je znati, zeleni čaj NIJE lek. On se može prihvatiti kao preventiva ili, bolje reći, kvalitet u kulturi življenja.

Srž brige o sebi nalazi se u preventivi.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed