U NR Kini je došlo do epidemije respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom (2019-nCoV). U proteklih nekoliko nedelja došlo je do obolevanja više stotina osoba kod kojih je infekcija potvrđena, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba.

Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u NR Kini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz područja grada Vuhan u kome je epidemija i počela. Do sada je zabeleženo i oko 4% smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

S obzirom na to da se radi o novom virusu, kao i da još uvek nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje preduzimanje mera za suzbijanje epidemije u njenom žarištu, kao i mera za sprečavanje prenošenja infekcije u druge zemlje.

Pročitajte i ovo: KORONA VIRUS: Sve o respiratornim infekcijama izazvanim novim korona virusom

Ukoliko ste doputovali iz Narodne Republike Kine, moguće je da ste bili izloženi riziku od infekcije novim korona virusom.

Pročitajte i ovo: Sprečite viruse i grip: Ojačajte imunitete vitamiinom C – zašto nam je neophodan, najbolji izvori i kada je previše

Molimo vas da ukoliko ste bili u gradu Vuhan, provincija Hubej, ili ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim korona virusom ili nepoznatim uzročnikom, ili ako ste posećivali zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom, ili ukoliko ste posećivali pijace na kojima se trguje živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere: u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Pročitajte i ovo: GRIP: Sve što treba da znamo o prevenciji, lečenju i vakcinaciji protiv gripa

Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.

Za hitne situacije za sve putnike koji dolaze iz grada Vuhan ili drugih oblasti iz Kine gde je detektovan virus novi korona virus, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo vas da se javite na telefon broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte i ovo: Uzimate li cink? Evo zašto bi obavezno trebalo!

Za bliže informacije možete kontaktirati Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul. Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.