Dobro zdravlje u dubokoj starosti cilj je i naučnika i “običnih smrtnika”.

Simptomi menopauze ženama nakon 50. godine zadaju mnogo muka. Iako se predlozi stručnjaka često menjaju, uzdržavanje od štetnih navika i zdrava ishrana uvek su na listi saveta.

Prosečan životni vek muškaraca u Evropi dostiže 78 godina, a žena 83 godine. Prema tvrdnjama stručnjaka, narušavanje dobrog zdravstvenog stanja, koje omogućava bavljenje svim aktivnostima, počinje u proseku od 67 godine života kod muškaraca, a 69 godine života kod žena.

Pročitajte i ovo: Najbolja etarska ulja za smirivanje ljutnje

foto Alex Harvey

Veliki problem ženama predstavlja menopauza koja je često praćena valunzima, to jest toplotnim talasima, zatim poremećajem sna i osteoporozom.

Pročitajte i ovo: Ako ste promiskuitetni, imate veće šanse da obolite od raka

Banalno smanjenje gustine koštane mase – osteopenija često dovodi do osteoporoze. Stručnjaci kao preventivne mere savetuju 30 minuta brzog hodanja ili trčanja svakog dana, kao i veće konzumiranje proizvoda bogatih kalcijumom, a smanjenje konzumiranja kafe, soli, alkohola i duvana.

Pročitajte i ovo: BRESKVE: Slatke, aromatične i sočne – nagrada za nepce i čuvari zdravlja

Valunge uzrokuje smanjeno lučenje hormona estrogena i progesterona, karakteristično za menopauzu.

Supstitutivna hormonska terapija može uspešno da reši problem osteopoze, kao i valunga, ali je interesovanje žena za te terapije opalo nakon 2002. i 2003. godine kada je veliki broj istraživanja ukazao na vezu između tih lekova i moguće pojave raka dojke.

Photo by Alex Perez on Unsplash

Jedan od čestih simptoma menopauze je i poremeđaj sna zbog, pre svega, smanjenja proizvodnje melatonina, hormona koji olakšva san.

Francuska je evropski “šampion” u korišćenju lekova za spavanje koje uzima čak tri miliona ljudi, a 32 odsto korisnika tih proizvoda ima više od 75 godina.

Pročitajte i ovo: BRESKVAMA protiv raka dojke

Pilule za spavanje, međutim, kada se koriste tokom dana imaju i svoje sekundarne efekte poput poremećaja pamćenja, nedostatka koncentracije i mnogih drugih tegoba.

Savet stručnjaka je da se umesto posezanja za lekovima za spavanje, uklone uzroci nesanice – promeniti dušek na kome se spava, ukinuti podnevne “dremke” duže od 25 minuta i kraće ostajati u krevetu.

Pročitajte i ovo: Lagani i zdravi zalogaji koje zvezde jedu da bi ostale u formi

Bavljenje fizičkom aktivnošću najvažnije je za uklanjanje svih simptoma menopauze, tvrde naučnici.