Otprilike 250 miliona ljudi svakodnevno gleda međusobne priče (Story) na Instagramu, a gotovo svi (do sada) više vole njih od postova u feedu. Evo zašto!

Da li ste primetili da na Instagramu nalazimo da mnogo češće gledamo Priče (Stories) drugih ljudi, čak i nepoznatih, a ponajviše slavnih, umesto postova koji se pojavljuju u našem fidu?

To se sve više dešava, toliko da često shvatite da svakodnevno gledate mnogo priča o toj osobi, ali da već dugo niste ušli u njen profil.

Instagram Priče rodile su se imitacijom Snapchata – sećate li se toga? – i od tada je IG napravio veliki korak napred.

Postoji nekoliko razloga zašto priče volimo da gledamo više od objava, objašnjavamo koji su to razlozi.

Priče nam prvo privuku pažnju kada otvorimo Instagram

Kada otvorimo Instagram, prva stvar koja se pojavi na vrhu je ona na koju smo usmerili pažnju. Priče se pojavljuju na vrhu prve stranice koja se pojavljuje prilikom otvaranja Instagrama i na taj način katalizuju svu pažnju.

Društvene medije koristimo u brzini, između jedne i druge pauze, pa je prvo što smatramo vrednim za videte ono što je zapravo najbrže za videte, to jeste, što će nam dati najviše informacija u najkraćem vremenu.

Vrlo su brzi i daju više informacija

Na fotografijama u newsfeedu nalaze se slike i opis. U pričama su češće video snimci i oni daju više informacija o osobi.

Ukratko, nude više za manje vremena.

A ako vas nešto ne zanima, lako ćete jednim pokretom prsta (just swipe) preći na sledeći profil.

Traju 24 sata

Priče nam, takođe, upadaju u oči jer znamo da neće dugo trajati.

Postoji tajmer za koji nekoliko puta u roku od 24 sata proverite društvenu mrežu jer će se tada izgubiti mogućnost špijuniranja ovog ili onog.

Štaviše, njihovo kratko postojanje osigurava da su to „sveže“ vesti, a ne možda fotografije od prethodnih dana.

Stories govore istinitije priče od postova

Moć pripovedanja je neosporna.

Priče predstavljaju fragmente života i misli i omogućavaju vam da upoznate drugu osobu na autentičniji način od postova.

Ekstremniji primer su influenseri, koji u fidu objavljuju samo komponovane, maksimalno sređene, fotošopirane i ušminkane fotografije, dok u pričama govore o sebi na iskreniji način.