Ovo su pripovesti koje se bave nekim od najstarijih pitanja čovečanstva zajedno sa novim dilemama koje je samo Ted Ćang mogao da zamisli.

Od proslavljenog autora Priča tvog života stiže revolucionarna nova zbirka kratke proze: devet originalnih, provokativnih i uzbudljivih priča.

U „Trgovcu i alhemičarevoj kapiji“, portal kroz vreme primorava prodavca tkanina u drevnom Bagdadu da se uhvati u koštac sa greškama iz prošlosti i novim prilikama. U „Izdisaju“, tuđinski naučnik dolazi do preneražavajućeg otkrića sa posledicama koje su bukvalno univerzalne.

„Momentalni klasik… Vizionarski spekulativne priče koje će promeniti način na koji čitaoci vide sebe i svet oko njih. Ova knjiga donosi pravo uživanje.“

Kirkus Reviews

IZDISAJ, Ted Ćang, BOOKA

Zbirka priča Izdisaj je Ted Ćang u svom najboljem izdanju: dubokouman, saosećajan i poučan.

„Priče Teda Ćanga su svedene, neumoljive i užarene.“

Kolson Vajthed, pisac knjige Podzemna železnica

U priči „Nespokoj je vrtoglavica slobode“, sposobnost zavirivanja u alternativne univerzume nalaže radikalno novo ispitivanje koncepata izbora i slobodne volje.

„Ted Ćang piše sa takvom gracioznošću zdravo za gotovo, i sa takvom vizionarskom snagom da čovek jednostavno veruje kako njegovi svetovi i likovi postoje, bez obzira na to jesu li to svetovi ljudi, robota ili papagaja; to je jedan od malobrojnih pisaca koji me nagoni da osetim kako on jednako veruje u svoje čitaoce, u naš integritet i našu maštu.“

Karen Rasel, spisateljica

Ted Ćang (kinesko ime Ćang Feng-Nan) američki je pisac spekulativne proze. Njegove pripovetke osvojile su četiri nagrade Nebula, tri nagrade Hugo, nagradu Džon V. Kembel, tri nagrade Lokus, i to nije sve. Još nije napisao roman, a jedan je od najnagrađivanijih pisaca naučne fantastike svih vremena.

„Ted Ćang među savremenicima nema takmace kada je reč o kratkoj formi. Njegovo ime zaslužuje pominjanje u istom dahu kao i Karverovo, Poovo, Borhesovo i Kafkino. Svaka pripovetka je vaseljena za sebe. Svaka pripovetka je dijamant. Udahnućete Izdisaj u cugu, zapanjeni, zato što se pravi genije ne pojavljuje ni približno tako često kao što se to oglašava. Ovo je prava stvar.“

Blejk Krauč, pisac

Rođen je 1967. u Port Džefersonu, u državi Njujork, i diplomirao je na univerzitetu Braun na kibernetici. Radi u softverskoj industriji i živi blizu Sijetla.

„Ted Ćang je jedan od najboljih pisaca naučne fantastike koji danas pišu tu vrstu književnosti.“

The Verge

Njegova prva zbirka pripovedaka Stories of Your Life and Others (Priče tvog života), stekla je priznanja kritike i sadrži osam nagrađivanih priča, već proglašenih za klasike žanra i po mnogima je u pitanju možda i najbolja zbirka naučnofantastičnih priča ikada napisana.

„Ćang stvara duboko potresnu dramu iz opčinjavajućih prvih premisa. Ove priče su briljantni eksperimenti, a njegova predanost istraživanju dubokih ljudskih pitanja izdiže ih među najbolje u naučnoj fantastici.“

Publishers Weekly