Dobar psiholog će vam reći da je u emotivnu vezu dobro da uđete s onim koji je slobodan i emotivno dostupan (prvo ne podrazumeva drugo!), samostalan i nezavisan, zainteresovan za vezu, sličan i – ako je moguće – ravnopravan.

Odstupanja od ovoga, manja ili veća, uzrokom su problema. Manjih ili većih. Možete se vi, razume se, opredeliti i za onog koji od preporučenog manje ili više odstupa, ali – vrlo je verovatno da ćete svom partneru, u tom slučaju, više biti psihoterapeut nego partner. Oni koji terapeutišu svoje partnere obično dođu na savetovanje ili psihoterapiju.
Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Zainteresovanost za zauzetog, odnedavno ili uvek slobodnog muškarca dogodi se mnogim ženama, najmanje jednom u životu. Iz tog je razloga, rekla bih, promišljanje ovih scenarija u ljubavi i više nego potrebno.

Pročitajte i ovo: Šta se desi kada poljubiš žabu: Magija pretvaranja negativnog u pozitivno

Zauzet muškarac

Primetim da mnoge žene (stvarno) zauzetim smatraju one koji su oženjeni.

Po mišljenju tih žena, onaj koji je u vezi još uvek je slobodan da bira i menja – jer nije potpisao papir. Kao da oženjen muškarac istu slobodu ne može imati i za sebe uzeti.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda žena za brak iz perspektive muškarca

Lično, ne pravim razliku između muškaraca zauzetih na jedan ili drugi način. Zauzet je onaj koji bira da ostane sa svojom partnerkom voleo je ili ne, bila mu ona privlačna ili ne i bilo da je s njom u braku ili “samo” u vezi.

Photo by Parker Whitson on Unsplash

Primetim i da mnoge žene bivanje u zrelim godinama asociraju s različitim komplikovanostima, pa misle da su zreli muškarci obično ili po pravilu zauzeti, “idu u paketu” s ovim ili onim otežavajućim okolnostima i partnerke koje imaju neće ostaviti zbog onih koje još uvek nemaju.

Mnoge žene, tako, potpuno prirodnim i jedinim mogućim smatraju ulaženje u trku s drugom ženom ili borbu protiv nje. Nažalost.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

S prethodno napisanim u vezi – da, više godina života (vrlo verovatno) znači i više iskustva. Gde je bogatog životnog iskustva – tu je i teških, bolnih i priča o problemima.

Međutim, kako god da stoje stvari sa zauzetošću zrelih muškaraca, sledeće je izvesno: ljudi varaju zato što žele da varaju, ne zato što žele da izađu iz veze ili braka.

Pročitajte i ovo: Posle karantina vaša veza se definitivno menja (nabolje ili nagore?!): Ovako zajednička izolacija menja par

Oni koji žele da raskinu vezu ili se razvedu to i urade. Za odlučivanje na taj korak nije im potreban neko drugi ili treći, dovoljno im je sopstveno nezadovoljstvo i nepristajanje na nastavljanje po starom.

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Dakle, ne verujte onom koji kaže da će svoju devojku ili ženu ostaviti nakon što:

a) ona izađe iz perioda posebne osetljivosti, koji nikako ne pogoduje raskidu ili razvodu

b) njih dvoje konačno sednu i otvoreno porazgovaraju o svemu

c) deca (još malo) porastu

Pročitajte i ovo: Posle svađe seks je slađi (ili ne?!): U kakvoj su vezi seks i konflikt

Znajte da svoju partnerku nije potrebno ni dobro da ostavlja zbog vas, već zbog sebe. I nikako, ali nikako ne pristajte na postavku stvari u kojoj je na vama da se pokažete vrednom ostavljanja nje.

Zauzet muškarac je najmanje rizičan izbor u situaciji u kojoj ste i vi zauzeti.

Pročitajte i ovo: Neoprostive greške koje bi mogle da vam unište vezu

Ako ste, međutim, vi samo s njim, a on je i s njom – nije nikako ili se piše crno. Imajte na umu sve što je na umu potrebno da imate i ne igrajte se kao da nemate ni dvadeset.

Photo by Shwa Hall on Unsplash

Odnedavno slobodan muškarac

Muškarac koji je odnedavno slobodan je i dalje, vrlo verovatno, u vezi s partnerkom s kojom više nije. Psihološki i emocionalno gledano.

Kao i onaj koji ide iz veze u vezu. Ako nije inicirao razlaz – tim više i pre. To, pak, znači da će neko kraće ili duže vreme preboljevati nju – dok je s vama. Da ćete se naslušati priča koje vam se ne slušaju i biti mu rame za plakanje.

Pročitajte i ovo: PIŠE MI, ALI ME NE ZOVE DA SE VIDIMO: Kako da prepoznate (i izbegnete) muškarce koji nikada neće preći na stvar

Naravno, veze znače i teške trenutke i suočavanje sa sadržajima s kojima vam se ne suočava, ali – pitanje za razmišljanje je kako to da tako birate da počnete, s osobom koju jedva da poznajete ili ne poznajete uopšte?

Kako to da se opredeljujete za ono što vam ne prija ili vas i povređuje?

Možda može funkcionisati ako ste i sami nedavno ostavljeni. Možda. Tada se uzajamno možete tešiti i ostati zajedno, ako preživite svoja i plakanja onog drugog.

Pročitajte i ovo: Uništava li prijateljstvo seks sa prijateljem? Zavisi. Evo od čega!

Odnedavno slobodan može biti i muškarac koji je nedavno ostavio svoju partnerku. U ovom smislu različita situacija može i ne mora da pravi razliku.

Kako to? Pa, tako što je za mnoge ljude donošenje važnih životnih odluka krajnje zahtevno i teško, da ne kažem problematično. Mnogi su neodlučni i kolebljivi, nikada sigurni i u (paničnom) strahu u situaciji u kojoj je potrebno da preuzmu odgovornost.

Photo by Dani Vivanco on Unsplash

Što je “zalogaj” veći – to je veće i kasnije preispitivanje i sumnjanje, “lupanje glave”.

Jesam li požurio/la, bio/la nestrpljiv/a?, Šta ako zažalim/pokajem se?, Šta ako je trebalo još samo malo da sačekam/strpim se?

Mnoge ljude posebno muči utisak da nema nazad. Naravno, nazad uvek ima i postoji, ali – pitanje za razmišljanje je kako to da biste radije nazad nego napred?

Pročitajte i ovo: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole

Muškarac koji je nedavno ostavio svoju partnerku, ali u tu odluku nije (sasvim) siguran, može ići od svoje bivše partnerke do vas – dok je s vama. S najvećim mogućim vašim razumevanjem, strpljenjem i “tolerancijom” – rašće i verovatnoća da će njegova “šetnja” dugo trajati i konačan izbor ipak pasti na nju.

Naravno, nije svaka njegova komunikacija s bivšom pretnja po opstanak vaše veze s njim, ali raščišćavanje neraščišćenog, te promišljanje mirenja i davanja druge šanse onom drugom – dok je on s vama – jeste nekorektno i ugrožavajuće po odnos u kojem ste on i vi.

Pročitajte i ovo: Kako da vaša veza preživi izolaciju (karantin)

Ovde bih podvukla ono što podvlačim kada god sam u prilici: drugi imaju pravo da govore i ponašaju se onako kako žele.

Na nama je da postavljamo granice i ne dozvolimo ponavljanje reči i ponašanja povodom kojih se osećamo malo, nedovoljno, loše, povređeno, uvređeno ili kako već. Ćutanje je pristajanje, a s onim na šta pristajete – drugi cene da ste u redu.

Photo by Vitor Pinto on Unsplash

Uvek slobodan muškarac

Uvek slobodan muškarac je onaj koji ne želi, tj. nije sposoban da se (oba)veže ili onaj koji ne pronalazi odgovarajuću partnerku za vezu.

Onaj koji ne želi, tj. nije sposoban da se (oba)veže neretko je promiskuitetan i u odnosima koji su “šeme”, “varijante” i “kombinacije”. Neretko, takođe, osvajač je na prvi pogled beskrajno šarmantan i zavodljiv.

Pročitajte i ovo: Reč – dve o pogrdnim rečima upućenim ženama

Na drugi već nije, jer – priča iste a prazne priče, ne misli ono što govori i ne postupa u skladu s rečenim. Osvajača ne da je teško, već je nemoguće osvojiti. U to su se uverile sve koje su pokušale, misleći da će uspeti i ispostaviti se “jedinim pravim”.

Pre svih žena, osvajač osvaja prostor beskrajne slobode. U tome nekada i uživa. Kažem nekada, jer – nije stvarno u miru i sreći povodom načina na koji živi odnose sa ženama.

Poslednje je poseban faktor rizika za spasiteljke, vidarke emotivnih rana, dobročiniteljke, žene kojima nije teško ni kada je najteže, lakoverne i naivne, žene oslabljenog samopouzdanja i samopoštovanja, te one koje ne veruju da zaslužuju ljubav i moguće ih je voleti.

Pročitajte i ovo: Pet tipova muškaraca koje treba izbegavati u širokom luku

S uvek slobodnim osvajačem i vi ste uvek i apsolutno slobodni, jer niste i ne možete biti u vezi. Ako to želite i odgovara vam, sve je u savršenom redu. Ako biste, pak, od toga mnogo više – vreme je da produžite dalje.

Kada je reč o muškarcu koji je uvek slobodan jer (nikako) ne pronalazi odgovarajuću partnerku za vezu, prvo je pitanje koliko je u prilici da potencijalnu, tj. odgovarajuću partnerku upozna.

Neki su muškarci u neprilici: mnogo rade – a na poslu ne mogu ili ne žele da traže partnerku, zatvoreni su i povučeni, vukovi samotnjaci, nezainteresovani za korišćenje dejting aplikacija ili im se i ljuto protive, imaju uzak krug prijatelja – koji čine njima slični muškarci, zauzeti ili ne itd.

Tim je muškarcima, dakle, objektivno teže i teško i pitanje je odakle u promenu mogu i trebalo bi da krenu – a da ostanu ono što su.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava kada dugo nemate seks: Odgovor nauke

Naravno, nije nemoguće a ne mora biti ni pitanje kompromisa – neka ono što ne prija i nije opcija ostane na istom mestu. Uvek ima i više nego dovoljno prostora za rad na većoj veštosti, spontanosti i autentičnosti.

Muškarcu koji je često u prilici da upozna potencijalnu partnerku – a nikako ne pronalazi odgovarajuću za vezu – nijedna nije kao mama. Pardon – dovoljno dobra, inspirativna, “kompletna”.

Pročitajte i ovo: Reci mi gde te je odveo na prvom sastanku i reći ću ti kakav je čovek

U očima žena, takav je muškarac previše zahtevan i izbirljiv i, kao takav, rame uz rame s osvajačem mnogima je iiizuzetno privlačan i zanimljiv.

Žene vole da vide i znaju da se muškarcu može, te (naj)poželjniji neretko budu oni s kojima ne mogu da budu i ostanu.

Naravno, tek se kasnije ispostavi da ne da ne može svaka, već – nijedna. Ali, dokle god se zna samo za prvi deo prethodne rečenice – ceni se da treba i vredi pokušati. Uspeh bi, u tom slučaju, zbilja vanserijski laskao. Ali, ne biva.

Posle svih ovih, pročitajte ponovo uvodne redove ove kolumne. Koliko god da je potrebno puta. I s njima u ruci i dosadašnjim iskustvima u džepu, krenite put pričanja novih emotivnih priča. Pamet u glavu i srećno!