Budući da neke kreme mogu da sadrže više od 30, a parfemi i do 400 različitih hemikalija, stručnjaci upozoravaju da je koža prosečne stanovnice Velike Britanije svakodnevno na udaru više od 500 supstanci nastalih u laboratorijama.

Nedavno istraživanje pokazalo je da prosečna stanovnica Velike Britanije dnevno na svoje telo nanosi čak 515 različitih hemikalija.

Od 2.016 žena, koliko je anketirano, većinu ovih supstanci žene same nanose na svoja tela tako što svakog jutra raspršuju dezodorans, utrljavaju kreme i mažu usne karminom.

Pročitajte i ovo: Joga lica – vežbe za mladoliko lice

Prosečna savremena Britanka koristi kreme za lice i telo, parfeme, dezodoranse i razne druge kozmetičke proizvode, nanoseći nesvesno svakodnevno na telo na stotine hemikalija, navode istraživači.

Vlažne kreme mogu da sadrže više od 30 različitih hemikalija, a parfemi i do 400.

Više od trećine žena koje su učestvovale u istraživanju nisu znale koji su glavni sastojci kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno koriste, a svega devet odsto je bilo svesno njihovog hemijskog sastava.

Pročitajte i ovo: Korisni saveti kako da održavate svoju kožu i kosu blistavo sjajnom, svežom i zdravom

Više od 70 odsto ispitanica izjavilo je da ne mari zbog velikog broja hemikalija koje stavlja na kožu, a tek svaka deseta bira proizvode bez određenih hemijskih dodataka.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

„Žene nikada nisu više vodile računa o svom izgledu i njihov način ulepšavanja se tokom godina drastično promenio, od jednostavnog jutarnjeg umivanja do nanošenja krema za preplanuli izgled, redovnog manikira, postavljanja lažnih trepavica i umetaka u kosu”, rekla je predstavnica Bionsena Šarlot Smit.

Prema njenim rečima, velika većina visokotehnoloških preparata nove generacije i „čudesnih” tretmana za ulepšavanje prirodno sadrži više hemikalija kako bi se postigli još efektniji rezultati, što znači da žene koriste hemikalije više nego ikada ranije.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Osam od 12 delova tela koji su prema rezultatima istraživanja najviše izloženi hemijskim proizvodima nalaze se na licu ili glavi, a među proizvodima koji sadrže najviše hemikalija izdvajaju se hidratantne kreme, podloga za puder, rumenilo, šmika za oči, lak za kosu i parfemi.