Da, da, da, evo me, svršavam…dok suza, suzu stiže!

Ako se tako nešto prolomilo iz vaših usta ili vam je protrčalo kroz vaš um tokom seksualnog odnosa, mogli bismo da pogodimo šta je bila sledeća misao: WTF?!

“Obično, ako počnemo da plačemo za vreme seksa, naročito kao žene, pokušavamo odmah da ugušimo taj nagon, poput” Šta mi se to, dođavola, događa? “Ili,” ne bih smela sada da plačem – biće mu neprijatno, ili,’ Šta nije u redu sa mnom?!”, kaže Rachel Wright, licencirani bračni i porodični terapeut, iz Yorka. Međutim, “iako to možda nije vaš omiljeni način ponašanja u seksu”, dodaje ona, “plakanje je potpuno normalno.”

“Moguće je istovremeno plakati i uživati!”

To je zato što, iako se plač obično doživljava kao znak tuge, u suštini, to vaše telo govori “ovo je previše emocija!”, bilo kakvih emocija, bilo da je reč o radosti, strahu, sreći ili boli, kaže Laura McGuire, seksološkinja sa Floride. Wright, zapravo, naziva plač “emocionalnim znojenjem”. Ali kao i svako znojenje, ponekad se čini da su suze došle u najgore vreme ikada.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Ako se vaš partner učini zbunjenim, “biti iskren najbolja je politika”, kaže dr. Sarah Nasserzadeh, psihoseksualna terapeutkinja, iz Palo Alta, u Kaliforniji, i koautorka knjige Orgasm Answer Guide. Da, to znači otvaranje o onome što mislite da je pokrenulo te suze – kao jedan od razloga dole navedenih.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

#1 Vaši hormoni su proključali

Bez obzira na to jeste li u teškom PMS-u, podvrgnuti tretmanu veštačke oplodnje ili trudni, znate da hormonski usponi, padovi i smene mogu da izazovu prave emotivne vodopade, a to se može desiti bez obzira na to da li gledate reklamu ili širite noge u krevetu, kaže Nasserzadeh.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

#2 Pijani ste

Taj poslednji koktel mogao vam je dati likvidnu hrabrost da zatražiti od simpatije da vas otprati do kuće, ali možete ga i proklinjati za snižavanje inhibicija koje obično drže vaše emocije zatvorenim u vašim prsima, kaže Nasserzadeh.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

#3 Stvarno ste potpuno opušteni

Znate li zašto se tako dobro osećate tokom seksa? Zato što ste tokom ostatka dana (ili nedelje ili meseca) napeti, a svaki pokret u seksu prisiljava vas da se opustite.

#4 Osećate se vrlo prisno sa svojim partnerom

Ponekad nema reči koje bi mogle opisati koliko ste duboko povezani sa svojim partnerom. Umesto toga, postoje suze, kaže Nasserzadeh. “Ako je seks način duboke povezanosti sa partnerom, vaše telo može da odabere ovaj oblik oslobađanja da bi prenelo vaše emocije”, kaže ona.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

#5 Tugujete

Je li vam rođak ili kućni ljubimac nedavno umro? Ili ste možda otpušteni s posla, ili pak, još uvek niste preboleli svoj poslednji raskid? Tuga može da udari bilo gde i kad se najmanje nadate – dok šetate ulicom, usred radnog sastanka, ili tokom spremanja nereda u kući.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

#6 Boli vas – ali ne emotivno, već fizički

Vaš partner može doći do ovog zaključka ako plačete za vreme seksa, a ponekad je u pravu. Bolan seks može jednostavno da znači da treba da usporite ili uzmete malo lubrikanta, ili, ako se to često događa, možda to samo signalizuje bilo koju vrstu promene  ili (izlečivih) stanja, poput, endometrioze, infekcije ili upalne bolesti materice. Zaustavite se odmah tu gde ste i zakažite pregled kod svog ginekologa.

Foto Denis Gavrilenco

#7 Boli tako dobro

Suze, takođe, mogu grunuti zbog vrste boli koju ste tražili u obliku (konsenzusa) gušenja, udaranja, šamaranja ili vezivanja. Sado-mazo seks je u redu, ako ste se tako dogovorili sa svojim partnerom. Bez osude.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

#8 Stidite se ili se osećate krivom

Nasserzadeh je sarađivala sa ženama koje su joj govorile da su plakale za vreme seksa jer ne osećaju kao da “zaslužuju” da uživaju. “One osećaju da, kao majke, treba da budu usredsređene na svoju decu, a ne na samo-zadovoljavanje i uživanje”, kaže ona.

“Trauma postaje duboko ukorenjena…i ponekad se desi da je dobar seks iznese na površinu.”

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Ipak, ne možete da se brinete ni za koga drugog, ako niste u stanju da se prethodno pobrinete za sebe. “Ako se osećate postiđenom zbog seksa ili uopšteno, zbog intimnosti, a dolazi u obliku suza, to je dobar pokazatelj da istražite tu sramotu izvan spavaće sobe i vidite o čemu se radi”, dodaje Wright. Najbolje, sa psihoterapeutom.

#9 Tako ste srećni!

Možda ste imali ozbiljno dug sušni period, ili možda vam seks nikad nije bio toliko dobar ili prijatan. “Ako nikada niste (ili retko) imali zadovoljavajuće seksualne odnose, moglo bi da bude tako divno, pa da suze dođu kao znak uzbuđenja, zahvalnosti, radosti ili sreće”, kaže Nasserzadeh. Neka teku, pustite ih neka teku, samo da je vama lepo!

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

#10 Pokrenuli ste potisnute emocije

Možda ste preživeli seksualni napad ili zlostavljanje, ili možda se dogodilo nešto neprijatno što ste mislili da ste zaboravili. Seks koji vas podseća. “Trauma postaje toliko duboko usađena u naše umove i pamćenje da je teško setiti se tačno šta se dogodilo i nešto (recimo, seks) će to vratiti u sećanje”, kaže McGuire. Prekinite odmah sa seksom, ako osećate kao da se vaš mozak i telo razdvajaju, ako se pojavljuju bolne uspomene ili se osećate van kontrole, savetuje Wright.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Bez obzira na to možete li ili ne možete sami da stavite tačku na to, savetujemo vam da potražite pomoć stručnog lica ako „puno plačete i niste u stanju da identifikujete zašto, ili čak i ako je samo jednom, ali osećanja koja dolaze s tim su iznenadni strah ili iznenadni osećaj straha – predlaže McGuire.