Japanski istraživači su ustanovili da tužna muzika može izazvati pozitivne emocije. U studiji se nagoveštava da tuga doživljena kroz umetnost može pomoći u suočavanju sa negativnim emocijama u svakodnevnom životu.

Otkriće do kojeg su došli istraživač Ai Kavami i njegove kolege sa tokijskog Univerziteta umetnosti i Naučnog instituta RIKEN, pomaže da razumemo zašto mnogi ljudi vole da slušaju tužnu muziku. Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology.

Music photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Slušanje tzv. „tužne“ muzike izaziva kontradiktorna osećanja.

Istraživači su zamolili 44 volontera, među kojima je bilo i muzičara i onih kojima to nije profesija, da odslušaju dve tužne i dve vesele kompozicije. Od učesnika je zatraženo da odaberu ključne reči kojima bi opisali svoj doživljaj muzike i svoje emotivno stanje.

Pročitajte i ovo: Karma i tajne ljubavi

Istraživači su objasnili da je tužna muzika evocirala kontradiktorne emocije učesnika zbog toga što su samu muziku okarakterisali kao „tragičniju”, „manje romantičnu” i „manje radosnu” u odnosu na ono kako su se oni osećali.

„Uopšteno govoreći, tužna muzika izaziva tugu kod slušaoca, a tuga se smatra neprijatnom emocijom. Ako tužna muzika zaista izaziva samo neprijatna osećanja, onda je ne bismo ni slušali”, zapisano je u studiji.

Pročitajte i ovo: Nadrndani muškarci i plačljive žene

Muzika koja se doživljava kao tužna zapravo izaziva i romantične emocije. A ljudi, bez obzira na to koliko su muzički obrazovani, proživljavaju to ambivalentno osećanje dok slušaju tužnu muziku.

Takođe, za razliku od tuge u svakodnevnom životu, tuga doživljena kroz umetnost doživljava se zapravo kao prijatna, verovatno zato što ne predstavlja stvarnu pretnju našoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo: Doživljaj gubitka voljene osobe – zašto su gubici teški?

Ovo bi moglo da pomogne ljudima da se izbore sa svojim negativnim emocijama u svakodnevnom životu.

„Emocije doživljene kroz muziku ne predstavljaju neposrednu opasnost niti mogu naneti štetu, za razliku od emocija doživljenih u svakodnevnom životu. Dakle, možemo čak i uživati u neprijatnoj emociji, kao što je tuga. Ako patite od neprijatnih osećanja izazvanih raznim situacijama u svakodnevnom životu, tužna muzika može biti od pomoći da se ona ublaže”, zaključili su istraživači u svojoj studiji.