Sinonim za tradiciju, ali i za nove početke: ovo je psihološko objašnjenje zašto toliko volimo jesen.

Jesen je stigla, a vi ne možete da budete srećniji zbog toga. Ako ste ljubitelj jeseni sa lišćem crvene i žute boje, bundevama i savršenim vremenom za udobne kardigane i tople napitke, deo ste velike gomile.

Ali da li znate zašto nas to toliko raduje? Postoje psihološki razlozi koji to objašnjavaju. Pored toga što smo svi u školi pisali pismene sastave na tu temu, iz godine u godinu.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Naša osećanja za ovu sezonu zapravo se zasnivaju na dinamičnom konceptu koji kombinuje nostalgiju za tradicijom i uzbuđenje novog početka.

Evo zašto smo tako prijatno opsednuti svime što se tiče jeseni.

Jesen je sinonim za tradiciju

Ako je jesen vaše omiljeno godišnje doba, znajte da iza toga stoje socijalno-psihološki razlozi.

Istraživači su otkrili da se čini da razlozi zbog kojih svi toliko vole jesen jednostavno zato što su ta osećanja kulturno usađena u nas od kada smo bili deca.

Pročitajte i ovo: Kako da stimulišete tačku Zu San Li – tačku dugovečnosti

Prema Amy Jane Griffiths, psihološkinji i profesorki na Univerzitetu Chapman, ljudi se vesele ovom godišnjem dobu i njegovom hladnijem vremenu jer su često povezani sa događajima i tradicijom koji evociraju uspomene na srećna vremena.

„Svi želimo udobnost i sigurnost koji potiču od tradicije i predvidljivosti – kaže Griffiths – Obično su ova sećanja vezana za radosna iskustva sa prijateljima i porodicom (obično, bake) i pružaju nešto čemu se radujemo“, poput jesenjih vikenda usred šuškavog lišća magičnih boja, prve večeri uz kuvano vino, vruće čokolade uz vatru Smederevca kod babe na selu ili sezonske delicije (zimnica, ajvar, pečene paprika, itd.).

Pročitajte i ovo: Najbolja etarska ulja za smirivanje ljutnje

Ali i pečenje rakija, berba grožđa, gazanje istog bosim nogicama dečjim, šira, prvo jesenje vino. Da ne pominjemo pečeno kestenje i … Mnogo toga jesen ima da ponudi, zar ne?!

Jesen je jednostavno najraskošnije godišnje doba.

Jesen simbolizuje nove početke

Postoji i sasvim drugačiji razlog, ali uvek povezan sa društvenim konstrukcijama, što nas čini ljubiteljima ove sezone.

Za (gotovo) svakog jesen je sinonim za novi početak; bilo da se radi o povratku na posao nakon raspusta ili o početku nove školske godine (jel i za vas Nova godina počinje 1. septembra?!).

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Kathryn Lively, profesor sociologije na koledžu Dartmouth, objasnila je da su ove asocijacije između jeseni i nečeg novog normalne i mnogo značajnije nego što se može pomisliti.

„Kao deca jesen povezujemo sa povratkom u školu, novim školskim priborom, susretima sa prijateljima i novim drugarima, što je uzbudljivo za većinu ljudi. Kad odrastemo, i dalje odgovaramo na ovaj mentalni model sa kojim smo eksperimentisali tokom 18 godina školovanja“, kaže Lively.