Kada stvari krenu u pogrešnom ili smeru koji se nama ne dopada, horoskop postaje (prividni) izvor spasenja.

Objašnjavamo vam zašto sa psihološkog stanovišta počinjemo mahnito da čitamo horokopske prognoze i idemo na konsultacije kod astrologa, sve u nadi da će nam reći ono što želimo da čujemo, kada stvari krenu po zlu.

Očigledno niko ne veruje u horoskop, ali svi ga čitaju. Horoskop je malo poput loše sreće: svi kažu da na njih ne utiče, ali kada doživi trenutke neprijatnosti, promašaje, neuspehe ili se samo osete nesigurno, horoskop je jedna od prvih stvari koje krive.

Sa druge strane, svi mi u svom horoskopskom znaku nalazimo barem neke karakteristike koje nas opisuju.

A to nas, takođe, navodi na to da verujemo da ćemo čitanjem saznati barem neku istinu. Horoskop tako postaje sredstvo za predviđanje šta će biti sa nama za tu nedelju ili dan, a podstiče nas da to radimo pogotovo kada stvari pođu po zlu.

Jer čitamo (više) horoskop kada stvari pođu po zlu. Stoga, da vidimo šta kaže psihologija, zašto to radimo više kada nam ne ide u životu onako kako bismo mi to voleli, hteli ili zamišljali.

Najviše, očekivali. A znamo da očekivanja nikome ništa dobro nisu donela, to vam je samo vražja prečica do pakla.

Kao neko ko se bavi astrologijom iz hobija više od trideset godina, mogu sa vama da podelim par saznanja do kojih sam došla:

#1 Niko nikada nije uspeo da predvidi nečiju budućnost (može samo da nasluti ili vam nagovesti par pojedinosti u skladu sa vašom aktuelnom životnom situacijom, mada je i to problematično jer da bi vam neko dao dobru astrološku prognozu, mora odlično da poznaje vas, vašu trenutnu životnu situaciju i aspiracije, a koji astrolog to zna, bez obzira na to koliko dobar znalac bio) jer da je to moguće, život ne bi imao smisao. Nestalo bi životne radosti, iznenađenja i uzbuđenja, a vaša spremnost da se suočite sa nepredviđenim situacijama i problemima u životu bila bi u velikoj meri osujećena i umanjena, što nikako nije dobro.

#2 Astrološkim predviđanjima gubi se (poništava) autentičnost života. Vaš život više nije vaš autentični, već onaj za koji vi mislite da treba da bude, a to u 99% slučajeva nema veze sa pravim stanjem stvari. Vi režijsku palicu svog života prepuštate nekom drugom?! Ne zamerite, ali moram da vas pitam – jeste li vi normalni?! Jeste li svesni li da na taj način postajete rob nečijeg tumačenja planetarnih aspekata (a veliko pitanje je koliko je ono stručno i dobro!) i svojih očekivanja, a svi znamo da su očekivanja prečica do sopstvenog pakla, nikada nikome ništa dobr nisu donela. Ne očekuj, delaj, prema sopstvenim osećanjima i snovima!

#3 Astrološka predviđanja mogu da vas u velikoj meri ograniče u vašem delovanju i na taj način značajno poremete, ponekad čak i promene životni tok, nekima i unište život očekivanjima koja neminovno nameću i rađaju. Dok vi čekate da se dogodi ono što vam je neki astrolog rekao, pored vas prolazi vaš život, prepunih vagona životne radosti, uzbuđenja, iznenađenja, izuzetnih poklona i sočnih plodova koje vi ne vidite, ne primećujete i niste spremni da prihvatite jer čekate nešto…nešto što vam je neko (ko i ne poznaje vas i vašu suštinu!) rekao ili nešto što biste vi želeli, a ne ono što treba da bude.

#4 Jedino zašto su astrološke prognoze dobre je to što može da nam otkrije koliko će neki nepovoljan period da traje, kada će da se završi, a to samo u slučaju da vam horoskop tumači neko ko to zna da radi (?!), vrlo dobro je upoznat sa vašim životom (a koji astrolog to jeste?!) i skoncentrisan na tumačenje u trenutku kada to radi. Mada, sa druge strane, nema povoljnih i nepovoljnih aspekata ili dobrih i loših planeta, već samo kako ih mi koristimo. Svi aspekti koji su nepovoljni za neke određene stvari, mogu da budu sasvim povoljni za neke druge, koje vi ne vidite jer ste vođeni ili zaluđeni nekim (nerealnim) očekivanjima. Stoga, nastavljate da lupate glavom u zid, umesto da se izmestite dva koraka od trenutnog položaja u kojem ste, otvorite četvoro očiju i sagledate aktuelnu situaciju i nove mogućnosti iz drugog ugla gledanja na stvari, sebe i svoj život.

#5 Ne tražite odgovore u zvezdama, već u sebi!

Žana Korolija

Čitanje horoskopa zavarava nas da imamo kontrolu nad onim što nam se događa

Kada stvari ne idu u pravom (željenom) smeru, čitanjem horoskopa osećamo kontrolu koja nam klizi iz ruku.

Nismo predvideli tu katastrofu i zato moramo da se pridržavamo nečega što nam može dati neku nadu.

Bukvalno, moramo da se uhvatimo za nešto, koliko god to prividno ili iluzorno bilo.

Šta je bolje od horoskopa?

U tim ćemo redovima verovatno pronaći neku lepu reč koja nas može razveseliti, utešiti, pružiti iluziju (ili možda tačnu informaciju) da znamo koliko dugo ćemo još morati da izdržimo, sačekamo da nevolja ili nepogodan period prođe.

Želimo da predvidimo budućnost

Niko ne zna kako predvideti budućnost, ali nama treba da znamo samo par stvari koje idu po zlu i kako će se to završiti (ili možda neće).

Budući da nemamo kristalnu kuglu koja će otkriti šta će biti sa nama (našom vezom, poslom, svetskim dešavanjima), horoskop postaje jedini način da pogledamo u budućnost.

Iz tog razloga ćemo loviti dobre vesti skokom sa horoskopa na horoskop.

Želeli bismo da čitamo misli drugih

Drugi razlog zašto se obraćamo astrolozima i posežemo za horoskopom kada stvari pođu po zlu je potreba za čitanjem misli drugih (partnera, šefova, svetskih lidera).

Ko nikada nije potražio da pročita horoskop za svoj znak (ili njegov / njen), a u novije vreme i podznak?

Jer veza se suštinski ne završava kada raskinemo ili se razvedemo, već kad prestanemo da čitamo njegov / njen horoskop, zar ne?!

Ako imate neki sukob u toku ili ste možda raskinuli ili se nadate njegovom povratku, jednostavno morate da zavirite u njegov horoskop da vidite kako se stvari odvijaju i kuda idu. Zar ne?!

U takvim situacijama, ovo obično predstavlja jedini način da zavirimo u njegov um i pokušamo da shvatimo / razumemo šta se dešava u njegovoj glavi.

Želimo nekoga ili nešto da okrivimo

Čitamo horoskop da bismo shvatili šta nam se dešava, razumeli svoje teškoće i objasnili ponašanje drugih prema nama.

Kada stvari pođu po zlu i čitamo da imamo Saturn protiv sebe, odahnemo uzdahom olakšanja.

Konačno smo našli razlog za sve te poteškoće i niz nesrećnih događaja i možemo da se oslobodimo odgovornosti da moramo nešto da učinimo da bismo poboljšali svoj položaj.

Moramo da se uverimo u to da će se, kada se Saturn vrati u dobar položaj po nas, taj period patnje završiti.

Ukratko, nije do mene, do planeta je!

A najlakše se skinuti odgovornost sa sebe, zar ne, i prebaciti je na nekog drugog, pa makar to i planete bile. Tipično za savremenog razmaženog i narcisoidnog čoveka.