Da li uvek žudite za slatkim tokom dana vašeg menstrualnog ciklusa? Zavisi od hormonalnih promena. Ali pazite: previše čokolade može pogoršati predmenstrualni bol.

Da li očekujete da dobijete menstruacija za nekoliko dana i odjednom se osećate kao da na svetu nema dovoljno čokolade da zadovolji vaša nepca?

Niste to morali da zamišljate, zaista jeste tako! I to je apsolutno normalno.

Ženska tela zaista žude za nečim slatkim tokom menstruacije – mnogi navode da osećaju intenzivnu želju da jedu čokoladu u danima koji prethode menstruaciji.

Jer? Razlozi su različiti, od promene šećera u krvi do niskog nivoa određenih hranljivih materija. Ali to je pre svega pitanje hormona.

Hormonske promene neizbežno dovode do traženja hrane koja nas uteši kada se osećamo umorno, natečeno ili ćudljivo; kao što se često dešava pred / tokom menstruacije.

Ali da li je jesti (puno) čokolade/sladoleda i bilo čega zašećerenog što imamo pri ruci dobro? Kakav uticaj slatko ima na hormone koji utiču na menstrualni ciklus? Evo odgovora na sva ova pitanja.

Žudite za desertom pred / tokom menstruacije? Za to su “krivi” hormoni!

Nakon početka ovulacije, telo prolazi kroz uobičajeni ciklus eliminacije sluznice materice i povezanih toksina. U ovoj fazi, nivoi serotonina, hormona dobrog raspoloženja i prijatnog osećanja, opadaju, a nivoi insulina rastu.

Ova opasna kombinacija dovodi do toga da žene traže hranu koja poboljšava raspoloženje, kao što je čokolada, dok insulin koji reguliše nivo glukoze tera ih da žude za slatkom užinom za podizanje šećera u krvi.

U isto vreme, pad proizvodnje progesterona i estrogena čini nas gladnijim nego inače, posebno zbog te utešne hrane koju toliko volimo a koja obično sadrži šećere i ugljene hidrate.

Kompulsivno jedenje i stalna žudnja za hranom pre menstruacije su takođe neki od najčešćih simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), koji je teži oblik PMS-a.

Zbog toga su hormonalne promene te koje pokreću novu dinamiku u našem telu tokom ovog perioda. A sa tim hormonalnim zamahom dolazi i intenzivna žudnja za slatkišima i hranom bogatom ugljenim hidratima.

Da li je jesti čokoladu dobro za menstruaciju?

Iako nije idealno konzumirati nezdravu hranu, bez obzira na menstruaciju ili ne, počastite se malo čokoladnom utehom može učiniti da se osećamo bolje.

Međutim, važno je da budete svesni koliko jedete i da se uopšte trudite da se s vremena na vreme odlučite za zdraviju hranu za utehu.

To je takođe zato što jedenje čokolade tokom menstruacije nije uvek dobra ideja.

Teobromin, tipični alkaloid kakaoa, zapravo može pogoršati bol ako se već suočavate sa grčevima. Takođe, dodatna doza šećera bi vas verovatno mogla učiniti emotivnijima dok se nosite sa uobičajenim promenama raspoloženja kod PMS-a.

Ali ako baš ne možete bez nje, odlučite se za crnu čokoladu, koja pomaže mišićima da se opuste i na taj način ublažavaju grčeve, smanjuju druge bolove i povećavaju nivo endorfina.

Sa manje zaslađivača i više kakaoa, zadovoljava vaša nepca sa manje „nuspojava“.

Ukratko, normalno je da volite slatko tokom menstruacije i u redu je s vremena na vreme udovoljiti tim željama. Male doze čokolade, po mogućnosti tamne, mogle bi vam zaista pomoći da se nosite sa najtežim trenucima i negativnim aspektima PMS-a i menstruacija.

Međutim, kao i u svemu, pravilo je da ne preterujete i da se obratite svom lekaru za stručni savet ako imate bilo kakvih problema.