Kupus je poznat kao bogat izvor vitamina i minerala. Visok sadržaj vitamina A, B1, B2, B6, E, C, K, kalcijuma, gvožđa, joda, kalijuma, sumpora, fosfora i folijata čini ga superpovrćem.

Kupus se može konzumirati na različite načine, kuvan, pečen, zakiseljen, u vidu soka … U svakom slučaju, ima brojna lekovita svojstva.

„Sok od kupusa sadrži puno minerala. Kao takav pomaže u jačanju kože, a njegova doza vitamina C jača imunitet”, kaže dr Šalini Manglani, nutricionista iz Bangalorea.

Sok od kupusa izvrstan je izvor vitamina K i C koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni uzrok bolesti poput raka i srčanih problema.

Nutricionisti tvrde da su vitamini iz kupusa blagotvorni za održavanje funkcije folikula dlake.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Isto važi i za ljubičasti kupus. Sumpor koji poseduju odgovoran je za lepu i čistu kožu, objasnila je nutricionistkinja Šilpa Arora iz Nju Delhija.

Prema dr. Šalini, sok od kupusa pomaže u izbacivanju toksina iz tela.

Takođe, ako želite da smršate, nutricionisti navode da u tom procesu sok od kupusa može biti vrlo efikasan ako ga pijete svakodnevno.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Pomaže proces varenja, pročišćava creva, i olakšava uklanjanje otpadnog materijala iz tela, pa samim tim i uklanjanje kilograma.

Još jedna od prednosti kupusa je uticaj na jačanje imuniteta.

„Telesni imunitet postaje jači sa redovnim konzumiranjem sokom od kupusa i pomaže u borbi protiv štetnih patogena”, kaže dr Šalini.

Sok od kupusa sadrži i važan antioksidans koji igra važnu ulogu u detoksikaciji jetre.

Food photo created by 8photo - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Jedinjenje sulforafan, koji se nalazi u kupusu, pomaže u sprečavanju ćelija od karcinogena a izocijanat iz soka kupusa, pomaže u sprečavanju rizika od raka dojke, pluća, želuca, prostate i debelog creva.

Veoma je jednostavno napraviti sok od svežeg kupusa kod kuće.

Pročitajte i ovo: TREŠNJE: Lek sa drveta i eliksir lepote  – sprečavaju nastanak bora i celulita

Uzmite čvrst kupus i nežno oljuštite listove. Dobro ih operite hladnom vodom, a zatim osušite. Ako postoje smeđe mrlje, isecite ih. Stavite lišće u blender i dobro izmiksajte. Procedite i napitak je spreman.

U sok od kupusa možete dodati listove nane, med i limun, što će mu poboljšati ukus.