Imate li utisak da vidite mnogo domaćih kolača na društvenim mrežama? Nije to samo iz dosade.

Stoga, pozabavili smo ovim gourućim pitanjem ovih dana tokom trajanja karantina – zašto svi prave slatkiše tokom samoizolacije. Mada, možemo i da proširimo temu – zašto svi kuvaju ovih dana? Odgovor je sasvim primenjih i na ovo šire pitanje.

Budući da se nalazimo u karantinu, prijatelji i ljudi koje pratimo na Instagramu i Facebooku izgleda da su se svi pretvorili u blogere o hrani specijalizovane za deserte i neprestano postavljaju recepte u Ig Stories koje treba slediti korak po korak ili slike rezultata njihovih ruku dela na koje vam voda ide na usta.

Pročitajte i ovo: Kuglof od sira i mešanog voća

Svi to rade prema načinu života koji ih karakteriše: prikladni slatkiši kojima se hrani želja za šećerom sa malo kalorija, idealni zalogaji za decu (i odrasle) ili dekorisanje kolača za one koji su uvek pažljivi i vode računa o fotogeničnosti svojih jela.

Pročitajte i ovo: Reform torta – najbolji recept

U svakom slučaju, uvek se radi o slatkišima. A znate li zašto su slatkiši glavni akteri ovog karantina?

Postoje vrlo specifični psihološki razlozi zbog kojih se to dešava.

Šećer ima umirujuće dejstvo

Ukus šećera koji prepoznaju naša nepca ima umirujuće i utešno dejstvo.

Nije slučajno da kada želimo da se nagradimo pomislimo na desert, a ne na salatu. Jednostavno, jedenje kriške torte obuhvata čula i duh.

Pročitajte i ovo: Mramorni kolači

Ukratko, ako jedemo slatku hranu osećamo se maženo i voljeno, a svi znamo koliko nam je to trenutno potrebno.

Deserti poboljšavaju raspoloženje

Deserti stavljaju u promet hormone koji mogu da poboljšaju raspoloženje.

Na primer, to je slučaj sa čokoladom koja deluje tako što podiže nivo serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje i uklanja negativna emocionalna stanja.

Pročitajte i ovo: MOSKVA šnit – najlepša voćna torta

Pazite da ne preterate: sa šećerom se takođe može stvoriti vrsta zavisnosti, zbog čega se preporučuju male porcije i zdrava ishrana.

Da, takođe (i iznad svega) tokom karantina.

Smanjuje stres zbog izolacije

Izolacija nas vodi u stresnu situaciju koja traje tokom vremena. Pored učinka koji imaju slatke supstance na naš um, sam čin pripreme deserta čini da se osećamo dobro.

Pročitajte i ovo: Slatka pogača sa suvim voćem

U stvari, kuvanje nam omogućava da ostanemo vezani za ono što radimo, ukratko, da budemo uposleni i da ne dozvolimo zlim mislima da nam okupiraju um.

Dok pripremamo tortu, uspevamo da utišamo um i smanjimo stres.

Pročitajte i ovo: Figaro štanglice

Zapravo, pripremanje slatkiša je jedan vid meditacije. Jer upravo to je poenta meditacije, utišati svoj um.

Pravljenjem slatkiša približavamo se drugima

Pravljenje deserta, eksperimentiranje sa novim receptima ili kreiranje prema sopstvenoj mašti takođe vam omogućava da se približite našim bližnjima u izolaciji.

Pročitajte i ovo: Kinder oblanda

Bilo da se radi o vašem partneru, sestri ili roditeljima, stvari se menjaju: dok pripremate desert, kreirate nešto što ćete potom podeliti sa svojim najmilijima.

Pročitajte i ovo: Karamel torta sa bananama

Na taj način pokazujemo da se brinemo o njima, a sami deserti daju nam priliku da proživimo prijatne trenutke zajedno. Dakle, istovremeno izražavate i primate ljubav! Ima li lepšeg osećanja?!

Kada jednom probate – i primite mnogo komplimenata – bićete toliko zadovoljni, sobom i odnosom koji ste ostvarili sa osobama koje su vam udelile komplimente, da će ovaj osećaj delovati kao pojačana potreba da se ponovo bacite na pravljenje kolača, tako da ćete se uskoro naći sa željom za novim receptom za eksperimentisanje i deljenje.

Videti znači verovati!