Praznična sezona topi i najtvrđa srca i čini da se svi ponovo osećamo kao deca. Evo psiholoških objašnjenja za ove promene u ponašanju.

Za Božić i Novu godinu svi se osećamo bliže svetu dece: osetljiviji smo i treba da osetimo tu toplinu zbog koje se osećamo voljeno.

Novogodišnji i božićni period je festival svetla, magije i sjaja.

Bez sumnje je to najsrdačnija žurka godine, ona koja svojom atmosferom uspeva da uvuče i koja zimski period čini bogatijim lepotom.

Pročitajte i ovo: Najlepše ideje za dekoraciju novogodišnjih jelki

Čak i oni najtvrđih srca uspevaju da se približe sentimentalnosti. Najstrašnijem namćoru pred dečjom srećom i svetlucavim ukrasima topi se srce od leda i prepušta se čaroliji.

Ali zašto za ove praznike svi postajemo detinjasti? Psiholog nam to objašnjava.

Božić je porodični praznik

Božićni period uvlači uspomene u sećanje svake osobe.

Pročitajte i ovo: Gole novogodišnje jelke su hit sezone

Ima onih koji će razmišljati o srećnim trenucima sa svojom porodicom, o kulinarskoj tradiciji ili o zabavnim trenucima doživljenim tokom zabave. Drugi ljudi će umesto toga biti poneseni melanholijom i tugom prošlosti.

U svakom slučaju, svi ćemo se sećati mnogih senzacija koje smo doživeli upravo dok smo bili deca.

To je festival magije

Koliko legendi postoji o Božiću i Novoj godini? Pomislite samo na magiju koja sa sobom nosi priču o Deda Mrazu, Vilenjacima i Severnom polu.

Pročitajte i ovo: Magijski rituali za srećnu novu godinu

To je praznik magije i niko nije imun od njega: svi smo fascinirani pričama, tradicijama i bojama koje preplavljuju ulice grada.

I tako se vraćamo na to da budemo pomalo kao deca.

Osetljiviji smo

Praznična čarolija čini nas emotivnijima i osetljivijima.

Pročitajte i ovo: Oni koji rano okite novogodišnju jelku srećniji su od ostalih (prema nauci)

Ponovo otkrivamo zadovoljstvo uživanja u krugu porodice i prijatelja, zbližavamo se sa voljenim osobama koje mazimo nežnostima, toplim zagrljajima, poklonima i druženjima.

Ovaj osećaj nas približava svetu dece: kao odrasli usredsređeni smo na obaveze i pitanja kojima treba da se bavimo, konačno se smekšamo i ulazimo u dimenziju više ljubavi.