Zašto je tako teško uspostaviti vezu kada odrasteš? Imamo deset mogućih odgovora.

Veza nikada nije lak posao i da bi uspela uvek izgleda da ima blagoslov svih drevnih i modernih bogova, ali sa starenjem koeficijent težine raste na više nego proporcionalan način. Da li ste se ikada zapitali zašto?

Prošlost svakako igra svoju ulogu u ovoj igrici, a loša iskustva nas pretvaraju u neosvojive kule ili jednog od onih uplašenih malih pasa koji neprestano laju. Ali da li će to biti samo to?

U deset tačaka sabrali smo razloge zbog kojih je tako teško jednoj vezi da mirno plovi srećnim i kristalno čistim vodama.

Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?

Ukratko, deset odgovora na pitanje “Zašto je uvek sve tako teško?”

Teška prošlost

I za njega i za vas, ako dolazite iz niza priča koje su vas povredile, teško je zatvoriti vrata svojoj prošlosti i otvoriti se novim iskustvima.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

Ovo neizbežno stvara tišinu, distanciranje i nesporazume – i ne pomaže da veza dobro počne.

Ponovo verovati

Nakon što su vam aždaje bile uperene u lice i čuli ste najrazličitije laži koje je ljudska vrsta uspela da izmisli, teško je verovati nekome ko je nedavno ušao u vaš život.

Pročitajte i ovo: Žene patološki ignorišu prevaru

Nije tako lako poverovati da je, kada nestane, sam kod kuće i farba zid u spavaćoj sobi ili da ako vam se ne javlja na telefon, to je zato što drema.

Upravljanje društvenim problemom

Facebook ne želi da zaboravite bilo šta, a još manje bivšeg. Ako niste Kjara Feranji i Fedez, često nije tako lako staviti se pod reflektore mreža i obznaniti svoju vezu svetu.

Pročitajte i ovo: Muškarci se ne razvode

Između bivših koji pišu na njegovom profilu i prijatelja koji i dalje oboma čestitaju jubileje i praznike, možda ćete se na kraju osećati nevidljivim, pa čak i pomalo suvišnim.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Različiti prijatelji

On ima svoje prijatelje, ti imaš svoje i često dve linije putuju paralelnim putevima koji se nikada neće sresti.

Pročitajte i ovo: Fatalna privlačnost

Rezultat: nastavljate da radite stvari sa svojim prijateljima, a on sa svojima i integracija je veoma teška – to znači da nastavljate da imate isti život kao kada ste bili slobodni.

Vaši sopstveni prostori

Dok je sa dvadeset godina postojao samo prostor za druženje i izlaske, sa trideset postajete sve više pećinski medvedi, navikli da brane i čuvaju svoje prostore samoće i tišine.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

To znači da se drugi element para automatski isključuje iz njega i da izgradnja ’mi’’ postaje nešto što oduzima, a ne dodaje, to je kao kada brat dođe jedincu, neprekidna borba za održavanje svojih uporišta.

(Pre)jasne ideje

Sa trideset + mislite da imate jasne ideje o vezi, tipu muškarca kojeg želite i sa čime više ne želite da se nosite.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Šteta što savršen muškarac ne postoji i da ćete, ako ga tražite sa spiskom tačaka za proveru, na kraju odbaciti čitavo čovečanstvo i nećete reći ’da’’ ni jednoj vrsti odnosa.

Zavaravanje

Kada prođete kroz sito&rešeto, obično naučite da prepoznate manipulatore, one koji vas teraju da igrate hiljadu plesova samo da bi vas videli kako na jednoj nozi kaskate iza njih.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Šteta što posle brojnih zavaravanja prođe želja za teškim stvarima, za onima koje moraš da juriš i juriš i za koje više ne želiš da se boriš već samo da puštaš.

Bivši

Oni su svuda i besmrtni su, a njegov život će uvek biti pre i posle bivšeg ili prabivšeg, kao pre i posle Hrista. To je njen način da podeli vreme, da ga broji i da se osećaš kao beznačajna muva u poređenju sa godinama i hiljadu stvari koje je uradila sa njim. Recimo da nije baš lako puzati tamo gde je neko drugi već godinama plesao.

Pročitajte i ovo: It’s Complicated

Lakše je sa dvadeset kada imate svo vreme sveta ispred sebe, kada ga najviše možete dati za nekoga ko vam se najviše sviđa.

Sa 30+, međutim, to postaje gubljenje vremena, nakupe se meseci i godine bačeni u toalet, koje više ne možete sebi priuštiti da izgubite – iz tog razloga, stavljanje tačke na to postaje nešto hitno, ako vas priča ne ubedi u potpunosti.

Vreme koje nemate

Kao što Toni Serviljo kaže u filmu „Velika lepota“: „Najviše iznenađujuće otkriće do koga sam došao je da više ne mogu da gubim vreme radeći stvari koje ne želim da radim“.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

A istina je sledeća: kada ste bili student imali ste dosta slobodnog vremena u koje ste sve uklapali, dok kada odrastete slobodnog vremena je malo i dragoceno je – i mora da se zaista isplati želeti da ga podelim sa nekim.