Zašto ste uveče gladniji? Zavisi od tri moguća faktora, u vezi sa stresom, emocionalnim potrebama ili ishranom: evo pravog odgovora za sve.

Kada se vratite sa posla ili posle večere, da li vas glad ostavlja na miru? Evo zašto ste uveče gladniji i kako da to popravite bez prejedanja bezvrednom hranom ili slatkišima.

Da, jer ako se s vremena na vreme razmazite slatkišima, keksima ili slanim zalogajima, u tome nema ništa loše.

Image by DCStudio on Freepik
Image by DCStudio on Freepik.com

Ali ako se to dešava često, i onda postaje loša rutina, povećava se rizik ne samo od dobijanja viška kilograma zbog sadržaja šećera i masti, već i od lošeg zdravlja i raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Ali zašto se glad povećava uveče? To može zavisiti od nekoliko razloga.

Jedan od najčešćih je da ne jedete potpune i uravnotežene obroke tokom dana.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Zatim dolazi do stresa, dosade i negativnih emocija uopšte, uključujući tugu. U stvari, kada ste pod stresom i loše se osećate, zadovoljstvo posebno dobrom hranom postaje neizbežno.

Evo grešaka i korisnih rešenja.

Eating disorder photo created by freepik - www.freepik.com
Foto by freepik – www.freepik.com

Ako žudnja za hranom dođe pre večere

Ako jedete malo tokom dana, ili ručate na nutritivno netačan ili nekompletan način (na primer, jedete samo povrće i zaboravljate proteine ili ugljene hidrate), normalno je da budete veoma gladni do kasnog popodneva.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Ovome se dodaju umor i stres, koji s jedne strane povećavaju zahtev tela da se zalihe hranom koja daje energiju povećaju, a sa druge strane rizik od napada gladi.

U ovim slučajevima postoje dva korisna rešenja: predvidite vreme za večeru fokusirajući se na kompletan i zasitan meni bogat povrćem, proteinima i ugljenim hidratima koji se sporo oslobađaju ili pojesti malu užinu pre večere, na primer na bazi suvog voća.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Šaka badema ili oraha obezbeđuje esencijalne masne kiseline, zasitna vlakna i minerale koji vam pomažu da se osećate opuštenije i manje umorno.

Food photo created by DCStudio - www.freepik.com
Foto by DCStudio – www.freepik.com

Ako se želja pojavi posle večere

Potreba za zadovoljenjem žudnje za hranom posle večere često se doživljava kao potreba za samozadovoljstvom.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

U ovim slučajevima, bolje je fokusirati se na laganu, ali ukusnu užinu kao što je kockica tamne čokolade sa 70% gorkog kakaa. U poređenju sa klasičnim upakovanim grickalicama, nudi antioksidanse saveznike zdravlja i dobrog raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Ali nemojte brzo da je pojedete, topite je u ustima kao bombonu. Što se čokolada bude duže otapala pod vašim nepcima, to ćete dobiti veće zadovoljstvo njenim dragocenim sastojcima (i neće vam trebati druga kockica!).