Kad dođe zima sve smo gladniji i povećava se želja za hranom.

Da ovo nije samo naša uobrazilja, već istinska potreba, potvrđuje naučno objašnjenje. Danas se bavimo odgovorima na pitanje zašto kada je hladno jedemo više.

Ako u ovom periodu imate osećaj da ste gladni, to nije vaša greška ili varka, već hladnoća koja nadolazi. Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Nutrition proučavalo je ponašanje 600 odraslih osoba za stolom tokom jedne godine i ustanovilo da je jesen sezona u kojoj unosimo više masne i kalorične hrane.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Konkretno govorimo o 90 kalorija više dnevno nego u proleće, a vrhunac je u novembru. Evo naučnog objašnjenja zašto.

Zbog tuge

Količina svetlosti opada i sa njom se pojačavaju osećanja tuge. Shvatamo da je leto gotovo.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Tmurno, sivo, hladno, kišno vreme i kratki dani mogu dovesti do melanholije i zato se odlučujemo da se bacimo na hranu. U stvari, hrana je najneposredniji i najbrži izvor utehe.

Hrana proizvodi toplotu

U istraživanju objavljenom u časopisu Biological Chemistry potvrđeno je da kad zahladi, proizvodnja toplote postaje prioritet za organizam. Telo tada naređuje mozgu da uzme više masti da bi proizveo više toplote.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Ali ovo je velika iluzija jer u industrijalizovanim zemljama, zahvaljujući grejanju, nismo izloženi tako niskim temperaturama, bar ne veći deo dana, a i kad jesmo, poprilično dobro smo zaštićeni. Kao rezultat, sve uzete masti koje nisu iskorišćene pretvaraju se u masne naslage.

Više smo pod stresom

Jesen definitivno zatvara odnose sa letom i usmerava um na duge mesece koji se često zamišljaju kao mračni, hladni i beskrajni.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Proleće je daleko, radne obaveze su u punom kapacitetu i svi smo zbog toga više pod stresom. Stres prirodno vodi ka traženju načina da se osećamo bolje, a vrlo često je to predstavljeno hranom.

Šta da radim?!

Pre svega, poslušajte sebe. Ako shvatite da postajete previše nervozni i preterano gladni, pronađite hranu koja vas zadovoljava, ali koja može duže zadržati osećaj sitosti.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Takođe bi bilo važno povećati fizičku aktivnost kako bi metabolizam mogao da ostane aktivan.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Da, s vremena na vreme zadovoljite ćef i pojedite nešto što će vam prijati, obložiti stomak umirujućom toplinom i pružiti utehu, ali pazite da vam to ne postane navika. Leto se može vratiti pre nego što pomislite da je to moguće.