Ako ste vlasnik psa, tada ste tokom šetnje sigurno primetili jednu njihovu neobičnu radnju – valjanje u izmetu, prljavštini ili čak crkotinama.

Čini se da se to naprosto ne može izbeći, a vlasnike dovodi u nezgodnu situaciju čišćenja izmeta i prljavštine s dlake ljubimaca.

Istražili smo zašto to psi rade i kako se najlakše rešiti neprijatnih mirisa posle tog čina.

Čak ni danas veterinari ne mogu sa sigurnošću da potvrde o čemu se tačno radi, no postoji nekoliko pretpostavki.

Prema mišljenju veterinara Džastina Kejtsa, psi imaju potpuno različito čulo mirisa od ljudskog pa im prijaju drukčiji mirisi nego nama. Njihov je njuh i trideset puta jači od našeg, a kako je reč o dva potpuno različita sisavca, čulo mirisa je takođe različito.

Background photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ako se psu tokom šetnje svidi određeni miris, nastojaće da se čitav prekrije njime, pa makar to bio izmet drugog psa ili crkotine drugih životinja na koje se može naići na ulici, poput ptice ili krtice.

To se često dešava upravo posle kupanja, posebno ako se tretira šamponom koji nije namenjen psima, nego ljudima, što bi prema ovoj teoriji značilo da im nikako ne odgovara sredstvo kojim ga vlasnici kupaju.

Zato je naročito bitno da psa kupate isključivo šamponom koji je namenjen psima.

Drugi su pak mišljenja da je reč o ostatku lovačkog instinkta koji se menjao tokom evolucije, ali je ostao prisutan u određenoj meri. Tako trljanjem u prljavštini psi nastoje da prekriju sopstveni miris kako ih druge životinje, za kojima bi potencijalno krenuli u lov, ne bi odmah mogle da ih prepoznaju kao predatore.

Treća teorija, u koju veruje i najveći broj veterinara, govori naprosto o obiležavanju teritorije i signaliziranja drugim psima.

Kako su vukovi daljnji preci pasa, veruje se da su to nasledili upravo od njih. Naime, vukovi prilikom nailaženja na mrtav plen ili nepoznate mirise prvo onjuše, a potom se valjaju u njemu, posebno delom tela oko glave. Prilikom povratka u čopor daje se do znanja drugim vukovima gde je bio i na neki način obaveštava o svome vrednom nalazu i na taj način podstiče lov i podiže svoj imidž u čoporu.

Zasigurno ste tokom šetnje primetili da se posle psećeg valjanja u neprijatnim mirisima njemu približavaju i drugi psi te počinju da ga njuše. On im, prekriven novim mirisima, postaje silno zanimljiv i druge podstiče na traženje izvora istog mirisa.

Kako najlakše da očistite svog ljubimca?

Ta situacija je često neizbežna tokom šetnje, a po povratku iz šetnje vlasnika psa čeka nimalo prijatan proces čišćenja. Evo kako to možete da uradite na što brži i lakši način, a pritom da olakšate muke i sebi i psu.

Pre nego što posegnete za vodom i šamponom, svakako psa dobro isčetkajte. Tako ćete biti sigurni da se prljavština ili ostaci crkotine, poput krila ptice, nisu uvukli duboko u krzno. Tek posle toga okupajte psa, pazeći pritom da koristite isključivo šampone koji su namenjeni psećoj dlaki. Šampone za ljudsku upotrebu treba da izbegavate jer su njihovi sastojci preagresivni za pseću dlaku i kožu.

Veruje se da su psima zanimljivi mirisi koji su nama ljudima izrazito odbojni.

Stručnjaci koji rade u salonima za negu pasa preporučuju da se kod izrazito jakih mirisa u kadu ili lavor u kojem kupate psa doda korica limuna. Naime, ona će se pobrinuti za uklanjanje eventualnih masnoća sa dlake, a istovremeno neće biti agresivna za dlaku.

Treba da imate na umu da čitava ova radnja neće biti gotova brzo. Zato imajte strpljenja i nemojte psu odavati osećaj nervoze. Nakon kupanja dobro ga osušite peškirom i nemojte ga puštati napolje sve dok se dobro ne osuši.

Naime, mokra dlaka vrlo lako može da navuče na sebe novu prljavštinu i neprijatne mirise pa ćete morati u čitav proces da krenute ispočetka.