Luk je aromatično povrće i neizostavan deo mnogih jela i salata, ali zbog neprijatnog dejstva koje ima na naše oči neki ga zaobilaze. Stručnjaci imaju nekoliko rešenja za ovaj problem kako bi se ova zdrava namirnica nalazila na trpezi što češće.

Osećaj peckanja u našim očima služi da se luk odbrani od nas.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

U pitanju je odbrambeni mehanizam biljke koji sprečava predatore da je pojedu“, kaže dr Ebi Til, naučnica o hrani i voditelj Jutjub kanala Abbey the Food Scientist.

Prema njenim rečima, mnoge biljke imaju načine da izbegnu da postanu nečiji ručak, a najočigledniji su trnje ili gorak ukus. Odbrana luka, kako ističe, dolazi iz njegove ćelijske strukture, koja je takva da ima različite odeljke za odvojene supstance koje bi mogle da reaguju.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Kada oštetite te ćelije – na primer nožem – u reakciji enzima i aminokiseline formiraju se jedinjenja sumpora i drugi enzim koji šalje paru u vazduh i na kraju u vaše očiobjasnio je dr Brajan Kuok Le, naučni saradnik na Pacifičkom luteranskom univerzitetu u Parklandu, u državi Vašington.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Reagujući sa vlagom u našim očima, nastaju male količine sumporne kiseline koja iritira rožnjaču i dovodi do reakcije oka – pojave suza“, naglasila je Tilova.

Image by 8photo on Freepik

Koristite ventilator

Odličan metod za suzbijanje suza pri seckanju luka je postavljanje ventilatora negde blizu kako bi se vazduh oko povrća „rasterao“navodi Tilova.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Na ovaj način ventilator, to jest vazduh nosi molekule koji obično uđu u vaše oko i dovode do suza“, objašnjava naučnica o hrani.

Zaštitite oči naočarima

Da, zaštitne naočare ili naočare za ronjenje izgledaju glupo, ali je to još jedan siguran metod za sprečavanje pojave suza.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od toksina iz kućne hemije

One štite vaše oči od molekula u vazduhu. Primetila sam da nošenje kontaktnih sočiva umesto naočara čini veliku razliku kada sečem luk“, objasnila je Ebi Til dodajući da je važno imati neki od pomenutih „štitova“ za oči.

Ohladite luk

Frižider, zamrzivač ili posuda sa ledenom vodom takođe mogu pomoći, navodi dr Brajan Kuok Le. Zamrzavanje, slično kao mikrotalasne pećnice, može promeniti strukturu luka, tako da ovaj metod treba koristiti samo kada pravite nešto kao što je supa, savetuje Kouk Le.

Pročitajte i ovo: Šta bubrezi govore o našim emocijama

Čuvanje luka u frižideru može ublažiti njegov ukus. Umesto toga, držite luk na hladnom i suvom mestu i stavite ga u frižider ili u hladnu vodu oko 20 minuta pre nego što dođe vreme za seckanje.

Kristite toplotu

Toplota može pomoći u smanjenju isparenja, tako da možete da zagrejete luk u mikrotalasnoj pećnici pre nego što ga isečetepredlaže dr Brajan Kuok Le.

U zavisnosti od veličine luka, to bi trebalo da traje od 30 sekundi do nekoliko minuta.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Savet je da se luk podgreje ovako samo ako se pravi nešto gde tekstura luka nije toliko važna jer korišćenje mikrotalasne pećnice može ukloniti hrskavost luka.

Dodajte kiseline

Kiseline poput limunovog soka ili sirćeta koje se dodaju luku mogu pomoći pri smanjenju iritacije očiju i poboljšanju ukusa luka, navodi Kuok Le.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Enzim koji pretvara aminokiseline u luku u materije koje izazivaju peckanje efikasan je u određenom pH opsegu.

Kiselina poput limuna ili sirćeta će usporiti pomenuti enzim, ali će se na taj način aminokiselina održati netaknutom što će poboljšati ukus luka, istakao je Kuok Le.

Upalite sveće

Neki ljudi se suza rešavaju paljenjem sveće dok seku luk.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

„Imao sam prilike da vidim da to funkcioniše, ali to zaista zavisi od vrste sveće“, rekao je Le ističući da bi objašnjenje moglo da bude to što isparenja luka blokira miris sveće ili bi aromatična sveća mogla da izaziva reakciju sa pomenutim isparenjima, što kao rezultat ima manju iritaciju očiju.

Ipak, upotreba mirišljavih sveća nije metod iza kojeg naučnici mogu da stanu.

„Možda će vam lep miris sveće samo odvratiti pažnju“, poručila je Tilova.