Zašto ne mogu da spavam? Uzroci su često povezani sa preteranim umorom ili nepravilnim načinom života. Evo kako da to popravite.

Da li vam ne nekad desilo da ne možete da zaspite i ostanete budni celu noć?

Ako se često pitate “Zašto ne mogu da spavam?” ili „Zašto sam umornija kada se probudim nego kada odem u krevet?“, znajte da niste sami.

Prema najnovijim nalazima Italijanskog udruženja za medicinu spavanja (AIMS), 12 miliona Italijana pati od poremećaja spavanja.

Postoji nekoliko potencijalnih razloga zašto bi neko mogao da ima problema sa spavanjem; bilo koji od njih može učiniti dobar san neuhvatljivijim od napola zaboravljenih snova.

Ako se redovno borite da zaspite ili spavate čuvenih osam sati uzastopno, verovatno je za to krivo nešto što radite (ili čak i ne radite).

Evo mogućih razloga zašto ne možete da spavate.

Hand photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

#1 Preumorni ste (ili se bavite sportom previše blizu spavanja)

Čini se kao paradoks, ali preterani umor može stvoriti probleme sa spavanjem noću.

Prava količina sna je neophodna za opšte zdravlje. Nažalost, većina nas ne spava ni blizu osam sati noću, što može izazvati razne probleme.

Ali da li je zaista moguće biti previše umoran za spavanje? Aha.

Posle napornog dana, telo nastavlja da proizvodi višak adrenalina. Problem je, međutim, što ste često umorni, zaista veoma umorni, ali samo psihički.

Idealno je onda, ako ne možete da spavate, da napravite neki pokret da biste smanjili adrenalin i unapredili san. Ali budite oprezni: nikada se ne bavite sportom pet sati pre spavanja ili biste dobili suprotan efekat.

Uključite fizičku aktivnost u svoju rutinu ili je predvidite za nekoliko sati ako obično idete u teretanu u vreme večere.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#2 Patite od anksioznosti ili depresije

Oni sa anksioznošću ili depresijom često imaju problema sa spavanjem.

Spavanje i anksioznost su u stvari usko povezani: ako imate problema sa spavanjem, vaša anksioznost se može povećati i, obrnuto, ako imate visoku anksioznost, možda ćete imati problema sa spavanjem.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#3 Imate neregulisan način života

Nepravilne navike i neregulisan način života oštećuju cirkadijalne ritmove.

Ostati do kasno i imati neredovnu rutinu može imati negativan uticaj na san (ili bolje rečeno, nedostatak istog). Dremanje kasnije tokom dana takođe može otežati da zaspite uveče.

A ako ste ljubitelj ponoćne užine, nemojte se iznenaditi što ćete biti budni i buljiti u plafon.

Velika količina masti ili proteina pre spavanja, ili začinjen obrok, može dovesti do poremećaja u digestivnom sistemu, otežavajući spavanje i potencijalno izazivajući žgaravicu.

Couple sleeping photo created by gpointstudio - www.freepik.com
by gpointstudio – www.freepik.com

#4 Previše ste pod stresom

Ako nakon toga „ne mogu da spavam“ obično sledi „tako sam pod stresom“, onda ste već sami rešili misteriju izgubljenog sna.

Tokom dana, dnevne aktivnosti će vam verovatno odvratiti pažnju, ali kada odete u krevet, vaš um počinje da luta. I za većinu ljudi, um ne luta o pozitivnim aspektima njihovog života, već o negativnim.

Koliko vam se puta desilo da vam se spava, da vam kapci nezadrživo padaju, a kada odete u krevet, oči vam se širom otvore, počinjete da vrtite raznorazne uznemiravajuće filmove u svojoj glavi od kojih srce počinje ubrzano vam lupa i san postaje sve dalji od vas?! Znamo da da vam je osećaj poznat.

Ovo vas često sprečava da se dobro naspavate.

Couple sleeping photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto by senivpetro – www.freepik.com

#5 Provodite previše vremena ispred telefona ili računara

Izlaganje svetlu pre odlaska u krevet ugrožava kvalitet sna, posebno ako dolazi sa računara ili telefona.

Svetlost koju emituju elektronski uređaji može imati veoma negativan uticaj na san.

Nekoliko studija je povezalo dugo vreme gledanja na ekran sa većim poteškoćama pri uspavljivanju, kraćim trajanjem spavanja, pa čak i pogoršanjem kvaliteta sna.