Nakon što shvatimo da smo u vezi sa narcisoidnim perverznjakom, činimo sve da prekinemo vezu. Ali on uvek nađe razlog da to izbegne.

Narcisoidni perverznjaci su uglavnom manipulatori koji na različite načine iskorištavaju svoje žrtve. Nažalost, ponekad je teško uočiti narcisoidnog perverznjaka čak i nakon nekoliko nedelja ili čak meseci veze.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Dakle, kada odlučite da prekinete vezu, on će usvojiti ponašanja koja vam dokazuju da je vreme da ga trajno isključite iz svog života.

Image by senivpetro on Freepik

Šta je narcisoidni perverznjak i kako uočiti crvene zastavice?

Narcis je osoba koja generalno pokazuje nedostatak saosećanja prema drugima i ima grandiozan osećaj sopstvene važnosti. Ove manipulativne osobe mogu koristiti različite taktike da kontrolišu i dobiju prednost nad onima koji su im bliski, često tako što ih obezvređuju, emocionalno manipulišu njima i izoluju ih od onih oko njih.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

Da biste uočili znake narcisoidnog perverznjaka, posebno treba obratiti pažnju na određena ponašanja koja se ponavljaju kao što su emocionalna manipulacija, česte laži, stalna potreba za pažnjom i validacijom, kao i sklonost odbacivanju odgovornosti za svoje postupke.

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Pored toga, žrtve narcisa često mogu osećati zbunjenost, krivicu i izolaciju u svojim odnosima sa ovim toksičnim pojedincima.

Image by senivpetro on Freepik

Zašto narcisoidni perverznjak ne želi da raskine?

Kada narcisoidni perverznjak učini sve da izbegne raskid, to je često zato što ima kompulsivnu potrebu za kontrolom nad svojim/njenim partnerom. Za njega bi gubitak ove kontrole značio gubitak moći i odobravanja, što ugrožava njegov krhki ego.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš (za ulogu žrtve!)

Držeći partnera/partnerku pod svojim uticajem, narcisoidni perverznjak zadovoljava svoje emocionalne i psihološke potrebe, nastavljajući da tvrdi svoju superiornost.

Pročitajte i ovo: Nasilje u adolescentnim vezama i uloga roditelja – od romantične ljubavi do nasilja

Osim toga, često se plaši da će se suočiti sa sopstvenom unutrašnjom prazninom i nesigurnošću ako se nađe sam. Tako koristi taktiku manipulacije, emocionalne ucene i gaslightinga da zadrži partnera u vezi.

Pročitajte i ovo: Zašto narcisoidnost dominira odnosima – pogubni obrasci ponašanja koje ne otpuštamo

Da biste lakše uspeli da se izvučete iz njegovih kandži, preporučujemo vam da se što pre javite psihoterapetu koji će vam pomoći da usvojite tehnike koje će vas osnažiti i na taj način pomoći da izađete iz ove toksične veze.