Napori kojima je muškarac izložen tokom seksa troše iz mišića materije „odgovorne” za stvaranje energije, što je uzrok pospanosti nakon ljubavnih aktivnosti. Budući da žene imaju manje mišićne mase, kasnije im se i prispava, tvrde stručnjaci.

Postoji malo direktnih dokaza koji bi objasnili zašto se muškarcu spava posle seksa, to jest prema rečima doktora Bilija Goldberga „iz zagrljaja žene nezaustavljivo juri u zagrljaj Hipnosa, mitološkog antičkog boga sna”.

Otežano disanje u snu i erektilna disfunkcija

Kao moguće uzroke za erektilnu disfunkciju urolozi i seksolozi posebno ističu nesanicu koja je rezultat poremećaja spavanja usled otežanog disanja u snu.

Problemi sa disanjem, to jest apnea, ne samo da izazivaju hrkanje, već i prekidaju normalnu cirkulaciju krvi do mozga.

Pomoćnik direktora Centra za poremećaje sna Medicinskog fakulteta u Pitsburgu profesor Čarls Atvud ukazao je da neplodnost pogađa jedan od šest parova pri čemu je u najmanje 50 odsto problem zabeležen kod muškarca.

Doktor Goldberg, koji je urolog, seksolog i koautor bestselera „Zašto muškarac zaspi posle seksa”, navodi da po svoj prilici supstance kao što su oksitocin, prolaktin, gama amino butirična kiselina (GABA) i drugi hormoni odlučujuće doprinose da muškarac jedva čeka da zaspi, jer direktno utiču na spavanje.

„Hemijski procesi u organizmu muškarca dramatično se menjaju posle orgazma. Oslobađa se prolaktin koji utiče na njegovu fizičku konstituciju i stvara osećaj zamora i iscrpljenosti”, otkriva doktor Dejvid Mekenzi, urolog i seksterapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Napori kojima je muškarac izložen uoči, tokom i posle orgazma troše iz mišića glikogen, supstancu „odgovornu” za stvaranje energije, zbog čega kod muškarca nastupa pospanost.

Budući da muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, oni su i mnogo pospaniji posle seksa, navodi se u opsežnom članku časopisa „Seksualno zdravlje muškaraca” (Men’s Sexual Health).

Prema do sada poznatim istraživanjima, libido muškarca naizmenično jača i slabi. Njegov mesečni maksimum i minimum zavise od nivoa testosterona, muškog hormona, koji utiče na raspoloženje, libido, nivo energije, rast brade i, što je najvažnije – na broj i kvalitet spermatozoida.

Rezultati istraživanja koje je sproveo urolog Markus Lou sugerišu da muškarci poseduju više energije, veće osećanje zadovoljstva, imaju manju telesnu težinu i manju potrebu za snom kad im se libido, osećanje seksualnog uzbuđenja, nalazi na vrhuncu u mesečnom ciklusu.

U isto vreme, u periodu najniže koncentracije libida, muškarac je često apatičan, indiferentan i sklon da najmanje probleme „naduva” u enormno velike.

Zanimljiva su i otkrića poznatog kardiohirurga i autora nekoliko knjiga i publikacija, dr Mehmeta Oza, koji je napisao i zanimljivu knjižicu pod naslovom „Vaš priručnik za uspešan seks”, koji tvrdi da je najbolji pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja muškarca upravo njegov polni organ.

„Mehanizam koji krv šalje u mozak, srce i bubrege takođe ‘puni’ i sunđerasto tkivo penisa. Ako ne uspeva da dostigne punu erekciju, sasvim je sigurno da imate probleme sa arterijskim krvotokom. Jer, svaka nezainteresovanost muškarca za seks je zvono na uzbunu da nešto više nije u ravnoteži”, upozorio je dr Oz.

Libido i zdravstveno stanje

Dr Oz je takođe izneo podatak da, prema rezultatima brojnih anketa, gotovo 25 odsto muškaraca oseća malu ili uopšte ne oseća želju za seksualnim odnosom.

„Postotak je, verovatno, i veći jer muškarci nerado govore o svom slabašnom libidu”, uveren je Oz.

Mogući uzroci za ovu pojavu su oslabljeni krvotok kao posledica dijabetesa, poremećaji u endokrinim žlezdama, srčani i vaskularni problemi i oboljenje bubrega.

Međutim, ne bi trebalo isključiti ni iscrpljenost, umor, psihološke faktore, probleme u međusobnim odnosima partnera, lošu ishranu, nesanicu i slabu fizičku aktivnost.

Prema rezultatima istraživanja Centra za reproduktivnu medicinu Univerziteta Kornel, najčešći razlog za muški sterilitet je varikocela, proširenje vena u skrotumu, kao i blokada u reproduktivnom traktu.

Najnovije otkriće doktorke Trine Rid, seksologa i ginekologa sa Kinsijevog instituta za seksologiju u SAD, dolazi kao „melem na ranu” ranjivom muškom kompleksu jer tvrdi da gotovo 90 odsto muškaraca u svetu „poseduje muškost prosečnih dimenzija”.

„U toku vođenja ljubavi, veličina penisa nema nikakvog uticaja na zadovoljstvo žene. Najveći broj nervnih završetaka skoncentrisan je oko samog otvora vagine, što znači da penis bilo koje veličine može obezbediti ženi puno seksualno zadovoljstvo”, napisala je dr Rid za časopis „Seksualno zdravlje muškaraca”.

Svaka žena ceni tehniku partnera, njegovu spremnost i veštinu da otkrije šta će je zadovoljiti, a ako mu to pođe za rukom, sa osmehom i odobravanjem će mu posle uzbudljivog seksa oprostiti čak i odlazak u zagrljaj boga Hipnosa, zaključila je dr Rid.