Zašto, o zašto, muškarci više vole da konflikte rešavaju seksom?

I zašto žene, nasuprot njima, više vole da pričaju?

Parovi se svakodnevno suočavaju sa različitim izazovima. Tako su prepirke i svađanje sa partner(k)om potpuno normalna stvar. S tim u skladu, postoje vrlo korisni saveti stručnjaka radi prevazilaženja razmirica na što bezbolniji način, bez većih posledica.

Većina razmirica može da se reši stvarno lako koristeći se zdravim razumom oba partnera. Jer svi mi znamo kada jesmo ili nismo u pravu, samo nećemo da popustimo, ne da ponos i sujeta, opire se gazda ego, jer nam se baš tako u datom trenutku hoće ili neće. Uglavnom, zavisi od raspoloženja i volje da nađemo zajednički jezik, tako da nam svima bude lepo. Al, ipak, svako od nas voli i da se zna ko kosi, a ko vodu nosi, tj. da budemo u pravu, da nadjačamo onog drugog, da preuzmemo kontrolu i lidersku poziciju u našoj maloj zajednici.

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Obično su to neke sitnice, sitne čarke i ne predstavljaju nužno indikaciju da treba da se donose drastične odluke o budućnosti zajedničke veze, ali izgleda da se žene i muškarci umnogome razlikuju kada je u pitanju njihova omiljena metoda rešavanja čarki, razmirica i konflikata.

Prema najnovijoj studiji, muškarci su najsrećniji kada raspravu završe seksom pomirenja, dok bi žene radije pričale o problemu.

U seksualnim razlikama u ponašanju pri činu pomirenja nakon romantičnog sukoba, što je zvanično bila tema sprovednog istraživanja, istraživači su sproveli ogled na 74 učesnika, ocenjujući kako vole da se pomire sa svojim partner(k)om posle svađe i koje metode smatraju najefikasnijim.

Rezultati su pokazali da su muškarci uglavnom za lepe manire, geste i seksualni odnos, dok su žene prevashodno tražile izvinjenje i komunikaciju. Neretko, dok se ne pokaže da su one u pravu. Što opet, neretko, vodi novoj svađi, nažalost, a često i produbljenju konflikta.

Međutim, to ne znači da su žene sasvim bile neprijateljski nastrojene prema seksu posle svađe. Njih 9% priznalo je da je mirenje pod jorganom njihov omiljeni vid prevazilaženja sukoba i tehnika pomirenja.

Ali postavlja se pitanje zašto se žene i muškarci toliko razlikuju u pristupu rešavanja konflikta.

Istraživači sugerišu da se sve svodi na rodno sprecifične razloge zbog kojih ljudi ostaju u vezama. Studije pokazuju da će muškarci radije biti sa partnerkama koje su im seksualno dostupne, dok žene više vole da rade na razrešavanju emocionalnih pitanja, što bi moglo da objasni disparitet između seksualnog i emocionalnog zatvaranja kruga problema kod žena i muškaraca.

Iako su učesnici istraživaja oba pola priznali da vole da podjednako uživaju u dobijanju poklona nakon svađe, mirenja radi, muškarci su, ipak, u većem procentu ti koji predlažu i potežu za davanjem poklona kao vidom pomirenja posle konflikta.

Muškarci su, takođe, ti koji će verovatnije pokušati da nasmeju i zabave svoju partnerku posle svađe, kao i da rado zajedno sa partnekom popiju po koji čašicu alkohola nakon prepirke, ali ova taktika pomirenja nije dobila podršku od strane žena. Čista nula podrške od strane žena. Zato, pamet u glavu, dragi muškarci.