Ako toliko volimo da slušamo zvuk kiše, postoji poseban razlog. Evo koji!

Provesti nedelju umotan u ćebe, sa toplom čokoladom u ruci, po ceo dan gledati filmove… To nam je nesumnjivo omiljena stvar u vezi sa jeseni.

A još više kada čujemo kapi kiše kako padaju na naše prozore. Nema potrebe da izlazite napolje da biste se suočili sa hladnoćom da biste otišli ​​na posao ili popili piće, ovi kišni dani su savršeno vreme da napunite svoju socijalnu bateriju, odmorite se i iznad svega opustite. Pošto je poznato, zvuk kiše nam daje izvesno blagostanje. Ali pitanje nam se mota po glavi… Zašto?

Često se zvuk kiše ne menja. To je i predvidljivo i dosledno. Upravo ovaj linearni ritam donosi osećaj opuštenosti. To takođe može doprineti regulisanju odgovora našeg mozga, izveštava Psychologies.

Emili Mendez, doktorka sa Univerziteta u Hjustonu, objašnjava za Healthline da naš mozak tretira zvuk kiše „kao smirujuću buku koja nije pretnja.“ Baš kao i muzika, ova konkretna buka deluje na naš autonomni nervni sistem i naš limbički sistem, oblast koja kontroliše naše emocije i rad srca.

Image by prostooleh on Freepik

Prednosti zvuka kiše u našem umu

Kada smo uznemireni ili pod stresom, obično razmišljamo o prošlosti ili budućnosti. Da biste se opustili, važno je da uspete da se usidrite u sadašnjem trenutku. Ovde se pojavljuje zvuk kiše: aktivira naš sluh i omogućava nam da se ponovo povežemo. I zato da držimo svoje negativne misli podalje!

Zvuk kiše takođe može pomoći nekim ljudima da zaspu. Ali da ne bi ometali vaš san, Kristen Kejsi, klinički psiholog i specijalista za nesanicu, preporučuje „podesite tajmer tako da buka prestane tokom noći kako bi osoba mogla da održi san“.

Međutim, ako kiša, pevanje ptica ili šum oluje smiruju mnoge od nas, to nije nužno za sve…