Najteže je uspostaviti bilo koju vrstu rutine na nedeljnom nivou, ali kada se to dogodi, onda nam je sve lakše i tokom radne nedelje dobro funkcionišemo u svim segmentima života.

Znamo koliko je važno imati dnevnu rutinu. Mediji su preplavljeni različitim savetima i preporukama za jutarnju, dnevnu, večernju, noćnu, rutinu vežbanja, ishrane, rutinu svakodnevnog života i mnogih drugih.

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Rutina pomaže kod organizacije vremena

Česti nismo ni svesni koliko je ona važna za naš  uspešniji svakodnevni život.

Usvajanjem rutine koja „radi“ za nas, promovišemo  navike koje nam omogućavaju da budemo najsrećnija i najzdravija verzija sebe, kao i da sve svoje obaveze završimo na vreme.

Rutine mogu da pomognu u odabiru dnevnih obaveza, prioritetima kao što su vežbanje, zdrava ishrana, spavanje, unošenja tečnosti u organizam, uživanje u hobijima.

Hal Elrod, autor knjige „Čudesno jutro“, tvrdi da je jutarnja rutina ključna za postavljanje uspešnog dana.

„Način na koji se budite svakog dana i jutarnja rutina (ili nedostatak iste) dramatično utiče na lični nivo uspeha u svakoj oblasti života. Rutine pomažu u stabilizaciji raspoloženja i mogu mnogo da poboljšaju mentalno zdravlje osobe omogućavajući joj da prestane da brine, jer po planu već zna šta sledi. Međutim, čak i najbolje rutine s vremena na vreme mogu izgledati pomalo izlizane i dosadne“, istakao je Hal Elrod.

Rutina može i da zastari

Iako rutine mogu biti veoma korisne za zdravlje, sreću i produktivnost, poštovanje iste iz dana u dan može i da „zasiti“ telo i um posle određenog vremenskog perioda.

Čovek vremenom može da počne da se oseća dosadno i kontraproduktivno. Učenje u bilo kom uzrastu je jedan od načina da se rutina osveži, kao i pronalaženje hobija koji ističe našu kreativnu stranu. Još jedan način da se izbegne monotonija je postavljanje dnevnih ciljeva. Oni mogu biti različiti za svaki dan.

Drugi način da se doda malo začina u dnevnu rutinu je da preuredite redosled svojih zadataka. Ako možete malo da promenite stvari, a da i dalje zadržite istu osnovnu rutinu, to može da pomogne da se osećate kao da vam dan nije uvek isti.