Poznat kao jedan od superheroja nege kože – zajedno sa SPF-om i retinolom – vitamin C ima dokazanu korist za našu kožu – od toga što deluje kao zaštitni antioksidans i pojačava zdrav kolagen do borbe protiv pigmentacije.

Stoga, ovom prilikom želimo da vas upoznamo sa svim pojedinostima koje bi trebalo da znate o najboljem multitaskeru za lepotu.

Šta radi vitamin C?

Možda bi bilo brže nabrojati šta ne čini … Kao jedan od najsnažnijih antioksidanata, vitamin C štiti od oštećenja iz prirodne okoline (uključujući zagađenje), prosvetljava ton kože, pojačava kolagen i inhibira pigmentaciju.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

„Ocenjujem ga vrhunskim među svim sastojcima“, izjavljuje vodeći dermatolog dr Dennis Gross. „Najbolje ga je koristiti lokalno – količina koju biste morali da unesete da biste imali isti nivo antioksidansa za kožu bila bi toksična. Pored toga, on stimuliše kolagen jer fibroblasti (koje stvaraju novi kolagen) imaju receptore za vitamin C, tako da on pojačava DNK ćelije da bi mogle da učine više.“

111SKIN, Vitamin C Brightening Booster, 20ml, net-a-poter.com

Za vitamin C takođe se kaže da ima snažno dejstvo na ulepšavanje kože, kako objašnjava Angela Adjei, product manager u kompaniji 111Skin: „Svako ponovno nanošenje je vrlo blago, i sigurno ne bih to smatrala očiglednom koristi, ali blokira nenormalnu proizvodnju pigmentacije, što daje taj blistaviji izgled kože“.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

Kako odabrati pravi proizvod?

Kao i kod drugih moćnih aktivnih sastojaka (uključujući retinol), i ovde stvari postaju zamršene, jer se različiti brendovi odlučuju za upotrebu različitih vrsta vitamina C.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Askorbinska kiselina ili L-askorbinska kiselina je čisti, prirodni oblik vitamina C; takođe je i najistraženiji i najnestabilniji.

DR DENNIS GROSS SKINCAREC+ Collagen Brighten & Firm Eye Cream, 15ml, net-a-porter.com

„Ali koja god vrsta da se koristi, učinak zavisi od ostatka formulacije proizvoda i njegovog sistema isporuke“, kaže dr Gross.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Ovo je jedini proizvod kod koga je pakovanje zapravo važno. Potražite zatvorena – zapečaćena pakovanja, bez vazduha, tamnije bojene bočice, inkapsulirani puder (recimo, Dr Sebagh Pure Vitamin C kremu u prahu), ili pojedinačna i kratkotrajna pakovanja za jednu upotrebu, koja pomažu da se aktivni sastojak zadrži u najvećoj koncentraciji.

ZELENS Power C Treatment Drops, 30ml, net-a-porter.com

„Takođe, vodite računa kako ga koristite i čuvate“, kaže Adjei. „Držite zatvoren poklopac i ne ostavljajte ga na polici u kupatilu gde fluktuirajuća toplota iz tuša ili kade može da ga degradira.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Ako prilikom oksidacije dođe do promene u boji, i dalje ga možete koristiti – pokazuje da je to dobra koncentracija – ali ako dođe do drugih, očitijih promena, verovatno je najbolje da ga bacite. “

Znaj svoj %

Iako je dokazano da deluje od samo 0,6%, što je veći procenat, to su ozbiljniji efekti. Kako povećavate koncentraciju, tako možete povećati i osetljivost kože, tako da koji god rezultat da tražite, najbolji savet vam je da počnete sa niskim procentom i polako ga postepeno podižete, u zavisnosti od toga kako vaša koža reaguje.

Pročitajte i ovo: Kako da negujemo kožu lica tokom jeseni

MIMI LUZON Cyber C Face Cream, 30ml, net-a-porter.com

„Iritacija je jedina negativna strana“, uverava dr Gross.

Za svakodnevnu upotrebu, za postizanje generalno svetlijeg tonusa kože i kako bi se obezbedile dobre antioksidativne rezerve za vaš svakodnevni SPF, dovoljno bi bilo do ili oko 5%.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Takođe, možete isprobati vitamin C sredstvo za pranje lica ili ispiranje da biste smanjili bilo kakvu iritaciju na koži.

DR SEBAGH Professional Size Pure Vitamin C Powder Cream, 5 x 5g, net-a-porter.com

“Ali neke osobe mogu osetiti peckanje kože čak i kod 2%”, kaže Adjei. „Ako je tako, onda ga koristite sa kremom za lice. Od 10% i više, postaje aktivniji. Možete da ga koristite dva ili tri puta nedeljno, ali na kraju, radi se o doslednosti i redovnoj upotrebi najmanje osam nedelja – tada zaista možete da vidite rezultate.“

Pročitajte i ovo: Najbolji crveni ruževi za usne

Da biste se izborili sa sunčanim mrljama, treba da primenjujete vitamin C u koncentraciji do, oko 20% – nivo koji se klinički pokazao efikasnim, naravno, pod nadzorom vašeg dermatologa i uz redovne konsultacije s njim.

MZ SKIN Brighten & Perfect 10% Vitamin C Corrective Serum, 30ml, net-a-porter.com

Kako se koristi vitamin C?

Iako se obično preporučuje ujutro – posebno da biste zaštitili kožu od zagađenja – uz ovaj pametni multitasker nema strogih i brzih pravila, pa ga i dalje možete koristiti noću.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

“Samo se pobrinite da postane deo vaše redovne, stalne rutine negovanja kože”, kaže Adjei.

DR. DENNIS GROSS SKINCARE BioC Brightening Treatment Mask x 8, net-a-porter.com

Verovatno je najlakši način da se koristi u serumu (ili u prahu umešanom u serum).

“Za mene je to najbolji sistem delovanja”, kaže dr Gross. „Često je u paru sa vitaminom E, koji pojačava antioksidativna svojstva vitamina C.“

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

I ne treba da vas podsećamo, ne zaboravite da svakodnevno koristite svoj SPF.

NATURA BISSÉ C+C Vitamin Cocktail Kit, net-a-porter.com

„Zašto koristiti visoki procenat vitamina C, a ne koristiti SPF?“, pita Adjei. „Pokušavate da lečite svoju pigmentaciju, ali sve što biste uradili odbacivanjem SPF-a jeste da kožu izlažete još većem razvijaju pigmentacije.“