Goruća tema za danas je kako se nositi sa bolnim seksom.

Gotovo svaka žena oseti bol u nekom trenutku, ili bar nekad jeste, u nekim okolnostima u svom životu, tokom odnosa. Svi smo ispustili jecaj „Jao!“, propraćen optužujućim odsjajem, ako se naši partneri malo preduboko zabiju u vrat materice.

To se lako popravlja promenom položaja i plićim potiskivanjem.

Stalni, uporni bol je nešto sasvim drugo.

Obratite pažnju na to. Nikada nemojte ignorisati bol bilo gde u telu.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava – da li je baš tako?!

Može da se desi da ovi problemi imaju veze sa godinama, naročito ako ste u menopauzi, mada, ne mora da znači jer postoji mnogo drugih razloga zbog kojih vam seks može nanositi bol.

(Duga) lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Dispareunija je naziv za bilo koji bol povezan sa odnosom, ali postoji mnogo stvari koje ga uzrokuju, a tačna dijagnoza je ključna za efikasno lečenje.

Ne zavaravajte se, bol će vremenom nestati. Neće. Ne govori sebi da to umišljaš. Ne umišljaš.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Čak i ako to nije akutni bol koji osećate, to je i dalje bol. Što znači da nešto čemu ste se nekad radovali – seks – postaje nešto čega se plašite.

Pročitajte i ovo: Tajne erotske masaže, korak po korak

Ova lista mogućih uzroka nije za samodijagnozu – vaš prvi korak je pregled kod lekara ginekologa – ali možda će vam pomoći da utvrdite vrstu bola koji imate, tako da ga možete jasno objasniti svom lekaru.

Zapamtite: Dr Google nije pouzdan izvor za rešavanje zdravstvenih problema. To može da učini samo kvalifikovani lekar.

Starenje i menopauza uzrokuju vaginalnu atrofiju sluznice vagine, jer nivo hormona opada, što čini vaginalne zidove tanjim i suvljim. Kanal se sužava, skraćuje i postaje manje elastičan. Što je vagina suvlja, to se lakše iritira i utoliko ste ranjiviji na vaginalna oboljenja i infekcije.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Suvoća vagine. Ovo je VELIKI problem za mnoge žene.

Istraživanje Dureksa pokazalo je da se 73 posto žena u Velikoj Britaniji oseća nelagodno tokom seksa zbog suve vagine.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Istraživači (za Vagisil) razgovarali su sa 2000 žena između 40 i 61 godine i otkrili da je glavni uzrok bolnog ili neprijatnog seksa suvoća vagine. Procenjuju da je to nešto što polovina žena starijih od 40 godina doživljava u svom životu – sa velikim uticajem na svoj seksualni život.

Foto Denis Gavrilenco

Od onih kojima se to dešava, pedeset i dva posto je reklo da smatraju da će izneveriti svog partnera tako što će ia vagina biti suva, a 33 posto je reklo da im je partner zbog toga frustriran.

Dvadeset pet posto izjavilo je da su izmislili izgovor da izbegavaju seks, a 24 posto reklo je da su ipak imali seks, „pateći u tišini“ i samo se nadajući da će biti bolje.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Drage žene, mnogo grešimo sa svim navedenim razlozima (zašto mislimo da smo mi krive / zbog čega moramo da se stidimo / zbog čega muškarci treba da se nerviraju!) i to je očigledno glavni uzrok seksualne teskobe.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Napeti mišići vagine takođe mogu da izazovu bol. Ponekad je to zato što niste potpuno uzbuđeni i treba vam više predigre. Ponekad je to zbog toga što se osećate teskobno jer je seks u prošlosti bio bolan. Ponekad je to zbog toga što ste ljuti na svog partnera i uopšte ne želite da imate seks. Za neke žene to je zbog traume u prošlosti – poput seksualnog zlostavljanja ili napada.

Vaginizam, o čemu smo već par puta pisali, je nehotično stezanje spoljnih zidova vagine koje prodiranje penisa čini teškim ili nemogućim.

Visoka tonusna disfunkcija dna karlice je drugačija. To se dešava kada mišići koji podržavaju vaginu, bešiku i rektum postanu napeti i ne mogu da se opuste.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Gljivične infekcije čine da se vagina oseća bolno i nadraženo.

Seksualno prenosive infekcije čine isto.

Bakterijska vaginoza je vaginalna infekcija koja proizvodi tanak smrdljiv iscedak izazvan neravnotežom vaginalnog ekosistema.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Bol u karlici uzrokuju adhezije, endometrioza, miomi i ciste.

Histerektomija i druge operacije na karlici ponekad mogu na kraju učiniti odnos bolnim. Kao i neke terapije koje su imale osobe obolele od raka (jajnici, materica i sl.).

Vulvodinija proizvodi goruće bolove u vulvi i vagini.

Isprovocirana vestibulodija takođe uzrokuje gorući bol na ulazu u vaginu kada se dodirne.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Intersticijski cistitis je hronični zdravstveni problem bešike koji uzrokuje upale u sluznici bešike. Čini da imate osećaj da hoćete da piškite hitno i često i osećate se kao da piškite žilete kada to učinite.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Ovat članak je namenjen tome da vam pomogne da prepoznate šta bi moglo da vam izaziva bol kada imate penetrativni seks.

Za sve ostale detalje, kompletan pregled, postavljanje dijagnoze i adekvatnu terapiju obratite se svom izabranom lekaru.