Brakovima je zajednički motiv borba za moć.

Poznati su problemi oko kojih se vodi borba, a to su novac, deca, seks, ali temeljni razlozi su najčešće smanjeno samopoštovanje i neispunjena očekivanja.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Pokušaj pronalaženja partnera, temelji se na načelu romantične ljubavi, zemaljskog raja (ili zajedničkoga privida), što je osnova većine priča o sreći koje dopiru do nas.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA MAJKOM

Priče o ljudima koji su se pronašli i odabrali jedno drugo, uveliko naglašavaju snažnu kombinaciju seksualne privlačnosti i svojevrsnog prosvetljenog sopstvenog interesa u okviru kojeg nam je važno kakve kvalitete i postignuća nudi druga osoba – obrazovanje, plata, zajednički interesi, poverenje i životna filozofija.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA OCEM

Procena mogućeg partnera koja se ravna prema tim merilima, izaziva određeni skup očekivanja. Do raspada odnosa dolazi zbog neispunjenja tih očekivanja.

Photo by sept commercial on Unsplash

Ako je ova formulacija preterano analitička i zanemaruje tajanstveni proces »zaljubljivanja«, to je zato što je »privlačnost« zbog koje odabiramo jednu osobu od mnogih, kako možemo da vidimo osvrnemo li se unazad, kombinacija spremnosti, požude i nade, a ne neodređeno, ali moćno stapanje dveju duša.

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Površno gledano, zaštita onoga što unosite u brak, doima se savršeno razumnom. Često obe strane imaju decu kojoj žele da ostave nasledstvo. Većina je već prošla kroz iskustvo razvoda koje puno košta, i u emocionalnom i u finansijskom smislu.

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

Ti su ljudi svesni statističkih podataka koji govore da drugi (ili treći) brak ima još višu stopu neuspeha od prvog. Bez obzira na to, tužno je videti par koji namerava da udruži svoje živote, a ponaša se kao da kupuje rabljeni automobil.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Ugovore sastavljamo sa ljudima kojima ne verujemo, štite nas od onih koji bi nas mogli iskoristiti. Zahtevati takav ugovor od osobe kojoj izjavljujemo ljubav, odražava duboko ciničan stav prema odnosu. Takav stav u sebi unapred krije predviđanje neuspeha, a to se predviđanje, poput mnogih drugih očekivanja, često i ostvaruje.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava?! Da li je baš tako?!

Zakon se u tom smislu donekle promenio, tako da su »nepomirljive razlike« i »sporazumni razvod« zamenili tradicionalnije razloge koji su pre bili potrebni za okončanje braka.

Pročitajte i ovo: SEKS I POLITIKA: Dve nespojive stvari li ne?!

Ipak, potreba za pronalaženjem razloga razdvajanja, često stvara ozračje međusobnog okrivljavanja u kojem svaki supružnik nastoji da se predstavi moralnijim, što donosi posebno veliku nesreću njihovoj deci.

Kad brak počne da se raspada, proces koji vodi do potpune otuđenosti, gotovo nikada nije simetričan.

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

Jedan supružnik najčešće izražava slabiju naklonost i poštovanje prema drugom. Čini se da je to karakteristika onoga koji preuzima kontrolu u odnosu.

Preuzimanje kontrole može se uspešno sprovesti. Jedan supružnik se više trudi da dovede do pomirenja i mnogo je nesrećniji zbog okončanja braka.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Potrebno je dvoje da bi se utemeljio odnos, ali je dovoljan samo jedan da ga okonča.

Nasmešenim mladencima na venčanju niko ne bi rekao: »Znate da je vrlo verovatno da nećete dugo ostati zajedno? Zašto mislite da ćete izbeći statistike razvoda?«

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Takvo bi pitanje bilo nezamislivo zaljubljenima sa sjajem u očima, pa ga niko i ne postavlja. Pripremljeno je tlo za potencijalno razočaranje i izdaju. Sve je spremno da se čin vrhovnog optimizma, hrabrosti ili ludosti, u zavisnosti od vašeg stava, obavi sa puno nade, ali niko nam ne govori o procesu u kojem se susreću dve nesvesne figure koje nisu ni sanjale da otvaraju Pandorinu kutiju.

Pročitajte i ovo: Želite li savršenu ili celovitu ljubav?! Evo u čemu je razlika i čemu treba da težimo

Brak je otvaranje nesvesnih vrata koja nas otvaraju mističnom odnosu, što može da bude previše za današnjeg čoveka kojem su brojevi i sigurnost jedino merilo.

Pročitajte i ovo: Otkrijte da li vas voli po načinu na koji imate seks

Život u dvoje predstavlja otvaranje mnogih vrata, ali ta vrata ne nose nalepnicu društvene forme, već upravo suprotno, napuštanje očekivanja da partner treba da ispuni nešto što mi tek treba da osvežimo u sebi.

Photo by Roberto Nickson (@g) on Unsplash

Je li čovečanstvo uopšte spremno da rezonuje na ovakav način odnose?

Pročitajte i ovo: Može li osoba koja nema savršen život da bude dobar psihoterapeut?

Ako nije i ako nam odnos nema tu vrednost, prepušteni smo nesigurnosti koja vlada nama jer odbacujemo u tom trenutku sebe, gomilajući u kolektivnoj svesti frustraciju koja, kada pređe određeni nivo, postaje kolektivni sukob ili nepogoda, a te anomalije posmatramo kao prirodne pojave koje nemaju veze s nama.