Poboljšava raspoloženje, jača mišiće i sagoreva masti: kupanje u moru ima mnoge fizičke i mentalne prednosti. Evo koje su!

Nemoguće je poreći da je lepo kupanje u moru posle dana provedenog na suncu pod suncobranom definitivno bolje od dana bekstva od vreline grada.

Međutim, prednosti plivanja u moru (ili okeanu) prevazilaze antistresna svojstva.

Kupanje u moru ima brojne prednosti i aktivno poboljšava zdravlje i blagostanje: jača mišiće, povećava izdržljivost, poboljšava zdravlje kože i čak može poboljšati raspoloženje.

Woman pool photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com
foto by artursafronovvvv – www.freepik.com

#1 Jača imuni sistem

Uticaj morske vode na imuni sistem je opširno proučavan.

Redovno uranjanje u hladnu vodu pomaže u regulisanju antioksidativnih procesa u telu, pomažući u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i raka.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Osim toga, kupanje u moru pomaže povećanju broja belih krvnih zrnaca jer je telo prinuđeno da reaguje na promenljive uslove. Vremenom se telo poboljšava u aktiviranju svoje odbrane.

#2 Dobro je za raspoloženje

Plivanje u hladnoj morskoj ili okeanskoj vodi aktivira endorfine.

U stvari, plivanje je oblik fizičke vežbe, a vežbanje uopšte oslobađa endorfine; odnosno hemikalije koje čine da se osećamo dobro.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Pored toga, jedna studija je otkrila da kupanje u hladnoj vodi izaziva trenutno poboljšanje raspoloženja i smanjenje simptoma depresije.

Infused water photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
foto by rawpixel.com – www.freepik.com

#3 Poboljšava cirkulatorni sistem

Iako može izgledati samo zabavno i opuštajuće, plivanje u morskoj vodi takođe može poboljšati cirkulaciju krvi jer se krv bogata kiseonikom prenosi kroz srce kroz telo kroz arterije, kapilare, srce i vene.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Kupanje ili plivanje u toploj morskoj vodi može povećati cirkulaciju zamenjujući esencijalne minerale koji su iscrpljeni iz organizma usled toksina iz životne sredine, loših navika u ishrani i stresa.

Beach people photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
foto by Drazen Zigic – www.freepik.com

#4 Tonira mišiće

Kupanje i plivanje u moru ima koristi za celo telo, od glave do pete.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

U stvari, kada plivate, stalno morate da se nosite sa otporom vode. Da bi prevazišao ovaj otpor, naše telo angažuje veliki broj mišićnih grupa.

Ovo na kraju stvara okruženje potrebno za efikasno jačanje i toniranje mišića.

Travel photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#5 Pomaže u gubitku težine

Istraživanja su pokazala da oni koji redovno uranjaju u hladnu vodu troše više energije da se zagreju, što bi im zauzvrat moglo pomoći da izgube težinu.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

U stvari, više kalorija se sagoreva zbog povećanja telesne temperature, što se dešava brže nego kod onih koji ostaju suvi.

#6 Dobro je za kožu

Morska voda je izvor dobrobiti za kožu.

Sadrži minerale kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum, hlorid i sulfat koji deluju kao prirodna kozmetika za kožu. Takođe je bogata magnezijumom, koji podstiče zadržavanje vlage u koži dok apsorbuje toksine i smanjuje upalu, ostavljajući kožu svežom i živom.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Neka istraživanja sugerišu da morska voda može pomoći ljudima sa dermatološkim problemima, kao što su psorijaza i ekcem, jer deluje protivupalno i ubrzava proces zarastanja.