Nutricionisti su spremni da podele sa nama iznenađujuće zdravstvene koristi od konzumiranja toliko voljene, a ipak, prema uvreženom mišljenju, toliko nezdrave čokolade.

Međutim, kao i obično, stvari, ipak, nisu baš tako crno – bele. Čokolada ima svojih zdravstvenih benefita i dobro je da je konzumiramo, naravno, u umerenim količinama, i to, kvalitetnu čokoladu.

Naučne studije su pokazale da čokolada ima moć da podigne dobro raspoloženje, zahvaljujući kombinaciji hemikalija koje podižu raspoloženje, uključujući kofein, teobromin, tirozin i triptofan, i svom lepom ukusu. Važno je da se odlučite za crnu čokoladu, s visokim sadržajem kakaa, kad god je to moguće, budući da nudi više pogodnosti za zdravlje od mlečne čokolade. Crna čokolada, takođe, ima manje masti i sadrži antioksidanse.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Jeste li znali da male količine crne čokolade mogu da poboljšaju vaše zdravlje, od podizanja raspoloženja do zaustavljanja kašlja?

Uz pomoć saveta nutricioniste Ceitanna Cooper, sastavili smo pet najboljih zdravstvenih koristi od konzumiranja čokolade (nekoliko kockica ili jedne štangle, ne cele, molimo vas) kao deo uravnotežene ishrane.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

#1 Može da vas oraspoloži

Ukus, miris i tekstura čokolade stimulišu područja mozga koja su zadužena za to da se osećamo dobro. Čokolada, takođe, sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja stimuliše proizvodnju serotonina, prirodnog antidepresiva u mozgu. Stručnjaci izjednačavaju osećanja koja izaziva sa onima koje doživljavamo kad se zaljubimo.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

#2 Pomaže zdravlju srca

Jedenje čokolade može da snizi krvni pritisak, razrediti krv (smanjuje rizik od moždanog udara) i ima protivupalno dejstvo. Ceitanna Cooper kaže da je to zbog visokog sadržaja hemikalija, koje se nazivaju flavonoidi, u čokoladi. “Čini se da i flavonoidi stimulišu organizam na stvaranje više azotnog oksida, koji pomaže u širenju i sužavanju krvnih sudova, što može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska”, kaže Ceitanna.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

#3 Štiti vaše arterije

Flavonoidi u čokoladi, takođe, pomažu da se zaustavi oksidacija LDL-a, takozvanog, lošeg holesterola, što pomaže da se spreči nabijanje arterija. Flavonoidi sadrže više od 50 posto neobičnog tipa zasićenih masti koje se nazivaju stearinska kiselina, prisutne u kakao maslacu, što ne povećava loš holesterol i može čak da poveća nivo zaštitnog, dobrog holesterola.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

#4 Smiruje kašalj

Čokolada sadrži i hemikaliju zvanu teobromin, koja je pokazala da suzbija kašljanje delovanjem na vagus nerv, koji prenosi poruke iz centralnog nervnog sistema u mozak.

#5 Dobra je za mozak

Hemikalija nazvana epikatehin – pronađena u kakau i zelenom čaju – takođe može da pomogne u zaštiti mozga od stvaranja lepljivih proteina ili amiloidnih plakova, koji se razvijaju kod Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

“Svi znamo da previše slatke ili masne hrane može da doprinese gojaznosti i drugim zdravstvenim problemima, ali dobra vest za ljubitelje čokolade je da male količine, takođe, mogu imati neke zdravstvene koristi. Dakle, nema potrebe da se osećate krivim zbog toga što ćete se povremeno prepustiti uživanju u čokoladi, sve dok to spada u uravnoteženu ishranu.”

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Koja vrsta čokolade je najbolja?

Generalno, što je čokolada tamnija (tražite onu sa 70% i iznad posto kakaoa), to je veći sadržaj flavonoida. Flavonoidi se nalaze u hrani kao što su brokoli, luk, voće, kao i čaj, i mogu pomoći u zaštiti ljudi od nekih vrsta raka i bolesti srca.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Ceitanna Cooper kaže: “Vrlo je verovatno da dobijate više flavonoida u tamnoj čokoladi koja na spisku sastojaka navodi da u sebi ima kakao zrna, kakao, čokoladni liker ili kakao masu, pa proverite etiketu. Mlečna čokolada ima vrlo malo flavonoida, dok bela čokolada nema ništa. ”

Da li je čokolada dobra užina?

Iznenađujuće, tamna čokolada je klasifikovana kao hrana sa niskim GI, što znači da je mala štangla čokolade prikladna zakuska između obroka jer ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, nakon što se pojede. To je zato što masnoća koju sadrži usporava apsorpciju šećera.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Takođe je dokazano da sadržaj kofeina u čokoladi pomaže da se privremeno poveća koncentracija i energija. Ali ako ste suzbili unos kofeina, onda budite sigurni da se čokolada računa kao kofeinski proizvod.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Pre nego što odjurite do najbliže prodavnice čokolade i zgrabite jednu štanglu omiljenog slatkiša, najbolje je da čokoladu smatrate poslasticom, a ne zdravom hranom. Ako je jedete u malim količinama, uz zdravu i uravnoteženu ishranu, to ne bi trebalo da doprinese povećanju telesne težine i sigurno vam neće nauditi.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.