U radu s parovima ili u individualnom radu često primećujem da postoji veliki problem definisanja očekivanja.

Tako se na partnera vrši projekcija očekivanja da on ostvari očekivanje, iako ne znam definisati šta želim. Posledica je svađa koja se događa na sitnicama.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Primera radi, dete se udari na penjalici, a žena kritikuje muža kako je držao dete i okrivljuje ga. Muškarac je uvek kriv ako bilo šta radi s detetom, a žena a priori sve što radi s detetom je OK i puno bolje to radi od muškarca jer je mama.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

To su opšte prihvaćena pravila.

Ispod toga se skriva očekivanje koje je imala od braka, koje nikada nije izgovoreno, a muškarac naravno nije Guru, kao niti psihoterapeut, da zna čitati misli.

Ona mu zamera, ali ne zna zašto.

Music photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Malo žena zna da Anima, ili nesvesna žena u muškarcu, ne voli kritiku i da on čuje samo da nije dobar za ženu, da on nije muškarac za nju. To je iracionalni osećaj ili negativna Anima koja ga raspaljuje i on tada projektuje projekciju na stvarnu ženu.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Teško je definisati očekivanja koja su tihi ubica svake veze jer to bi značilo da partneri znaju šta je smisao veze.

S druge strane, imamo muškarca koji očekuje partnerku – super majku, a opet da je zabavna i otvorena.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Muškarac očekuje super Animu ili ženu koja ne postoji.

Zato je zaljubljivanje u partnere koji su nedostupni, u stvari, popularni odbrambeni mehanizam od stvarnog odnosa, a opisani su u mnogim antičkim mitovima.

Birthday photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Definisanje očekivanja može vezi doneti puno jasnoće, ali partneri izbegavaju jasnoću jer tako bi izgubili svoju idealnu projekciju. Ovako igraju igru kritikovanja sve dok se veza ne raspadne, a onda ulaze u drugi odnos i nastavljaju istim putem.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Primera radi, Ana je očekivala romantičnost od svog partnera, ali on je poslovan čovek i romantičnost koju je pokazivao na početku sada je nestala.

U suštini, ona nije nestala, već je Ana njegovo ponašanje tumačila kao romantično, ali to su bile naučene radnje, kopiranje iz društva ili filmova.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Zamena sigurnosti i ljubavi ženama se često događa, odnosno, očekivanja nisu jasno rečena i potvrđena, ušlo se u vezu s puno projekcija i magle i na kraju tihi ubica ili očekivanje je donelo raskid.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

To znači da su veze još na nivou na kom su Anima i Animus demoni, muškarac i žena projektuju ideale i ne dotiču ovaj nivo postojanja u kom mogu da razgovaraju slobodno o svojim očekivanjima.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Takvo razotkrivanje parovima može doneti jasnoću, ali i ovo lako definisanje za veliku većinu je preteško.

Ovu vežbu definisanja očekivanja možete sprovesti na ceo svoj život i pronaći ćete da jako teško definišete ono što pokreće vašu dušu.