Cvetovi hmelja, Humulus lupulus, koriste se u devetom veku kako bi pivu dali karakterističan gorkast ukus i sprečili da se pokvari.

Hmelj ne utiče na aktivnost pivskog kvasca, ali ima antimikrobno dejstvo na ostale nepoželjne mikrobe. Do pojave mašina za branje, hmelj su najčešće žene brale ručno.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Istorijske anegdote tvrde da su menstrualni ciklusi kod ovih žena izmijenjeni rukovanjem hmeljom. Postoje i priče o tome da muškarci koji stalno piju veće količine piva mogu da smanje seksualne funkcije. Kod nekih se javlja povećanje sisa.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Ni menstrualni problemi, ni efekti na muškarce nisu potvrđeni studijama. Pivo, međutim, može dodati puno kalorija u ishranu, što rezultira klasičnim pivskim stomakom i viškom masnog tkiva oko grudi, ali to nije hormonalni efekat.

Pročitajte i ovo: Alkalizacija organizma – kiselo bazna ravnoteža

Takođe se zna da prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do erektilne disfunkcije, efekta koji nema nikakve veze sa hmeljom.

Ženski cvetovi biljke hmelja koriste se kao konzervans i kao sredstvo za arome u pivu.

Identifikovan je moćan fitoestrogen u hmelju, 8-prenilnaringenin, koji ima aktivnost veću od ostalih utvrđenih biljnih estrogena. Estrogena aktivnost ovog jedinjenja ogledala se u njegovom relativnom afinitetu vezivanja za estrogenske receptore iz materica eksperimentalnih životinja.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Ovaj fitoestrogen se, takođe, može otkriti u pivu, ali nivoi su niski i ne bi trebalo da izazovu bilo kakve brige.

Pročitajte i ovo: Alkalizacija organizma – kiselo bazna ravnoteža

Ekstrakt hmelja može da utiče na serumski prolactin. Prolaktin je neophodan za razvoj i rast mlečne žlezde i inicijaciju i održavanje proizvodnje mleka. Količina prolaktina se povećava u prisustvu estrogena.

Sve veći broj žena doživljava simptome povezane sa biohemijskim promenama menopauze.

Poteškoće povezane sa ovom fazom u životu žene uključuju osećaj toplote, anksioznost, nesanicu i osteoporozu. Prema autorima, hormonska supstituciona terapija (HRT) s konjskim estrogenima je vrlo efikasna “u smanjenju vazomotornih simptoma, kao što su vrućica i suzbijanje osteoporoze”.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Iako su uvek postojale značajne nuspojave povezane sa upotrebom sintetičkog estrogena, kopitarni estrogeni drastično su smanjili probleme žena.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Stoga, postoji velika potreba za sigurnim i efikasnim terapeutskim sredstvima koja pomažu ženama u hormonalnoj ravnoteži i prevenciji bolesti tokom godina menopauze. U tu svrhu tradicionalno se koriste fitoestrogeni i estrogene supstance botaničkog porekla koje se vezuju za humane receptore estrogena.

Više od 20 klasa fitokemikalija su prirodni ligandi receptora estrogena (ER); pet najmoćnijih su steroidi, poliketidi (zearalenoni), alkilirani flavanoni, izoflavoni i fenilbenzofurani.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Formulacije soje (glicin mak) i crvene deteline (Trifolium pratense) sugerišu kliničku efikasnost i u in vitro i in vivo istraživanju. Međutim, na raspolaganju je vrlo malo kliničkih podataka za fitoestrogene koji nisu izoflavonoidi.

Naša narodna medicina odavno preporučuje preparate na bazi crvene dateline za ginekološke probleme žena.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SLADOLEDU: Razlika između domaćeg i industrijskog i koji je najbolji

Medicinska literatura o estrogenim svojstvima hmelja potiče iz 1953. godine kada su Koch i Heim objavili izveštaj u kojem stoji da hmelj sadrži ekvivalent 20-300 mcg estradiola.

Njihov rad je motivisao narodna legenda da žene koje su došle iz dalekih krajeva da rade u vrtovima hmelja dobile menstruaciju dva dana nakon što su počele da beru hmelj.

Tokom 1960-ih i 1970-ih objavljeno je nekoliko radova i nekoliko patenata za spoljnu upotrebu hmelja u kozmetici. 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih, članci iz SAD-a, Irana, Rumunije i Francuske u časopisima su se pozivali na tradicionalnu upotrebu hmelja u lečenju ginekoloških poremećaja.

Pročitajte i ovo: Vitaminska bomba: Bobičasto voće s pravom nazivaju superhranom

Na primer, u Nemačkoj su proizvodili 30% ekstrakta hmelja koji je korišćen kod ginekoloških problema. Većina istraživanja o „dobro definisanim preparatima hmelja“ koja su do danas objavljena fokusirana su na sedativna svojstva hmelja.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Od 73 leka koja su navedena pod ‘Hipnotički / sedativni biljni lekovi’ u Nemačkoj, 43 sadrže hmelj.